Tyska paketresor ställs in efter tågproblemen

"Man blir lite förbannad"
2:22 min

Problemen med inställda tåg och stora förseningar kan innebära färre utländska turister i norra Sverige. Dertour, en av Tysklands största researrangörer, är på väg att sluta sälja paketresor med SJ.

– Den här vintern fick många tyska turister sin semesterresa förstörd och så kan det inte fortsätta, säger Rüdiger Lohf, chef för en av Dertours samarbetspartner i Sverige.

– Man blir faktiskt förbannad när en resa inte fungerar. Med de erfarenheter vi gjort nu avstår Dertour från att sälja tågtrafik i Sverige överhuvudtaget. Det går inte att tjäna pengar när 50-60 procent av bokningar slutar i problem.

Bland annat säljer Dertour paketresor med nattåg från Stockholm till Kiruna och upplevelseresor från Luleå över fjällen till norska fjordar. 

När tågen, som de senaste månaderna, ofta blivit många timmar försenade eller helt inställda med hänvisning till snö och kyla har vintersemestern i Sverige blivit förstörd.

– Vi har haft minst 250 gäster här som råkat ut för tågtrafik som inte fungerat. Jag kommer att få alla reklamationer på mitt bord.

Rüdiger Lohf jämför med konkurrenten finska Lappland där tågturisterna klarat sig utan besvär.

– När vi hade inställda tåg här upp gick tågen som vanligt, utan förseningar. De hade samma minustemperatur som i Gällivare.

Chefen för SJ:s norrlandståg, Björn Nilsson, säger att det har varit en extrem vinter och hoppas att de tyska researrangörerna trots allt fortsätter att sälja tågpaket i Sverige.

– Det är inte normalt att behöva ställa in tåg på det här sättet, under så många dagar, på grund av extrem kyla och så mycket snö.

Hur kan det komma sig att de kan köra tåg i Finland men inte i Sverige?

– Det är möjligt att det skiljer på materialet vi kör omkring med, men vi i Sverige har gjort en bedömning att när det blir så extremt kallt så vill inte vi utsätta våra kunder och medarbetare för risken att det skulle kunna bli strömlöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".