Diplomatisk offensiv ska stoppa flygförbud

EU, Nato och Arabförbundet ska mötas om Libyen
1:33 min

I dag börjar en serie internationella möten om Libyen och om eventuella internationella ingripanden. Inför dessa möten har Kadaffiregimen satsat på en diplomatisk offensiv för att försöka avvärja en hotande flygförbudszon. Kadaffi har skickat ut sändebud, både till Europa och till sitt grannland Egypten.

EU och NATO möts om Libyen i dag och imorgon och Arabförbundet på lördag.

I går eftermiddag landade Libyens biträdande försvarsminister, generalen Abel Rahman al Zawi, här i Kairo.

Zawi sägs bära med sig budskap från Kaddafi till både det styrande egyptiska militärrådet och till Arabförbundet som möts här på lördag.

Total officiell tystnad råder här kring den libyske generalens besök men enligt den ansedda Kairotidningen Al Masry al Youm är utpressning mot Egypten vad det framförallt handlar om.

Enligt tidningens källor kommer den libyske generalen säga att över en miljon egyptiska gästarbetares öde i Libyen hänger på om Egypten stöder Kadaffiregimen eller rebellerna.

Någonstans kring 150 000 egyptier har lämnat Libyen sedan revolten där började, men det finns över en miljon, kanske en och en halv kvar, och för Egypten är utvecklingen i grannlandet Libyen ett verkligt, och mycket känsligt, problem.

Kaddafi kan använda de egyptiska gästarbetarna på två olika sätt mot Egypten. Antingen hota deras säkerhet och liv i Libyen, eller kasta ut dem.

Ett efterrevolutionärt Egypten med redan hög arbetslöshet och hög andel utfattiga människor behöver inte över en miljon arbetslösa till.

Libyen är ett problem också för att Egypten just nu har nog med sig självt, med övergångsfasen efter Mubarakregimens fall och med växande säkerhetsproblem framför allt här Kairo.

Egypten behöver inte en front till att hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".