Klicka för grafik - tidslinje om revolten
Torsdag 10 mars 2011

Ekot direktrapporterar om Libyen 10 mars

Ahmed Jibril, libyska rebellrådets rådgivare
1:08 min

Gulfstaterna uppmanar Arabförbundet att ta till åtgärder mot Kadaffiregimen. Frankrike erkänner rebellrörelsens nationella råd som landets legitima representant. Flygattackerna mot motståndsrörelsen i Ras Lanuf fortsätter. Röda korset varnar för en humanitär kris.

22.40

Libyska säkerhetsstyrkor har frigett den brasilianske journalist som har varit tillfångatagen sedan den 2 mars.

Journalisten, Andrei Netto, befinner sig nu på den brasilianske ambassadörens residens i väntan på att kunna lämna Libyen.

Enligt medier i Brasilien har han hållits fången i åtta dagar i staden Sabratha, 7 mil väster om huvudstaden Tripoli.

Fortfarande hålls den irakiske journalist som arbetar för den brittiska tidningen The Guardian. Det uppger de båda journalisternas arbetsgivare i kväll. 

Både Netto och Guardian-journalisten Abdul-Ahad bevakade strider nära Zawiya när de greps av Kadaffitrogna styrkor.

21.46

Vita huset uppger i kväll att USA inom kort kommer att skicka biståndsarbetare till de delar av östra Libyen som kontrolleras av oppositionen.

I uttalandet poängteras att hjälpinsatsen är strikt civil, och inte ska ses som militär inblandning i Libyen.

21.21

Kadaffis son Saif al-Islam har sagt till BBC att att Libyen är enat och starkt, och att regimen aldrig kommer att ge upp.

20.27

Saudiarabien och de fem andra gulfstaterna säger i ett uttalande i kväll att Kadaffiregimen i Libyen inte är legitim, utan att det bör inledas kontakter med Libyens oppositionsråd. 

Beslutet fattades på ett ministermöte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh i dag, rapporterar Förenade Arabemiratens nyhetsbyrå.

De sex gulftstaterna är Saudiarabien, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten, och de ingår i den eknomiska och politiska unionen GCC, Gulf Cooperation Council.

De sex länderna uppmanade också Arabförbundets utrikesministrar som möts i Kairo i helgen att, som det heter, ta till nödvädiga åtgärder för att stoppa blodbadet i Libyen.

20.15

Det italienska gas- och oljebolaget Eni har slutat med all export från Libyen. Den gas som fortfarande produceras går till libyska hushåll, och till lokal elproduktion. Innan krisen producerade Eni 280 000 fat olja och gas om dagen.

18.31

Staden Zawiya, som ligger fem mil från huvudstaden Tripoli, ser ut att vara under Kadaffiregimens kontroll igen.

Den viktiga oljestaden Ras Lanuf har bombats både från luften och från havet och uppgifterna om vem som kontrollerar den är motstridiga.

Internationella Röda korset-kommittén hävdar att situationen i Libyen har utvecklats till ett inbördeskrig, och uppmanar de libyska myndigheterna att låta Röda korset-medarbetare komma in i västra Libyen och Tripoli.

16.58

En av mest erfarna fotografer Tyler Hicks beskriver de värsta strider han någonsin fotograferat. Han har fotograferat konflikter i Kosovo, Tjetjenien, Kongo, Etiopien, Sudan, Irak och Afghanistan.

16.37

EU:s regeringschefer kan inte fatta beslut om flygförbudszoner i Libyen. Beslut måste tas i säkerhetsrådet och genomföras av Nato, konstaterar Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

– Kadaffiregimen är  ju i praktiken redan slut. Den finns inte längre som regim betraktat, säger Carl Bildt, utrikesminister.

Att följa efter Frankrike och erkänna rebellernas nationella råd är inte heller aktuellt för Sverige, enligt Carl Bildt.

16.29

Röda Korset vädjar om att få komma in i Kadaffikontrollerade områden i Libyen där situationen blir allt värre i takt med striderna, rapporterar Margita Boström.

15.58

Muammer Kadaffi har gömt miljarder i kontanter i Tripoli, pengar som gör att han kan fortsätta strida oavsett västs vapenembargo. citerar amerikanska och andra länders säkerhetstjänster om Kadaffis pengagömma.

15.36

De två journalister som rapporterats försvunna i Libyen har fängslats av Kadaffis styrkor. Det uppger Reportrar utan gränser. Ghaith Abdul-Ahad är irakier som arbetar för Guardian och Andrei Netto är utsänd av brasilianska Estado. Var de hålls är inte känt.

15.15

Libyer i exil i Sverige har svårt att prata med sina släktingar i Libyen. Oron där har vuxit sedan Muammar Kadaffi tagit tillbaka vissa områden i landet under striderna. De är rädda för vad som kommer hända och vet att de är avlyssnade, berättar Shaban Elgale, politisk flykting och ordförande i föreningen för mänskliga rättigheter i Libyen.

14.48

Franske presidenten Nicolas Sarkozy kommer föreslå riktade flygattacker mot Libyen

14.43

Libyen bryter sina diplomatiska förbindelser med Frankrike. Detta efter Frankrikes beslut att erkänna rebellrörelsen som legitim representant för Libyen. Enligt Kadaffis regim kommer också snart en skandal avslöjas, som rör president Nicolas Sarkozy.

14.22

Nato kommer inte besluta om några flygförbudszoner just nu. Den danske generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen förklarade vid Nato-mötet att det krävs tre saker för ett Nato-engagemang i Libyen: ett klart demonstrerat behov, en klar laglig bas och starkt stöd från länderna i området.

14.15

Tyskland har fryst mer libyska tillgångar, värda miljarder euro för libyska centralbanken och andra libyska statliga institutioner. FN:s säkerhetsråd har röstat för ekonomiska sanktioner som riktas mot Muammar Kadaffi och hans familj. I Storbritannien har mångmiljonbelopp redan blockerats, varav en hel skeppslast libyska pund, motsvarande 160 miljoner dollar.

14.10

FN:s människorättskommissionär  Navi Pillay säger att det som de tre BBC:journalisterna utsattes för när de tillfångatags av Kadaffis soldater kan kallas för tortyr.

14.00

Den libyska oljeproduktionen har minskat med två tredjedelar, något som också givit en effekt på råoljepriset som stigit kraftigt.

13.55

I Ras Lanuf har sjukhuset evakuerats efter nya hårda attacker från Kadaffitrogna. Sjukhuset träffades, men inga skadades. Rebellrörelsen har också retirerat under det nya hårda anfallet.

13.20

Italien kommer inte erkänna rebellrörelsens nationella råd utan att rådgöra med andra EU länder. Det sa premiärminister Silvio Berlusconi som en kommentar till att Frankrike erkänt rebellerna, som Libyens legitima regering.

13.10

Brittiska Guardians korrespondent Ghaith Abdul-Ahad saknas också i Libyen. Han reste tillsammans med den brasilianske reportern Andrei Netto.

12.15

Portugals utrikesminister Luis Amado har sänt ett budskap med det sändebud från Tripoli som Kadaffiregimen skickat på diplomatisk offensiv. Budskapet lyder: " Kadaffis regim är över".

12.05

Kadaffis regim har konstant påstått att den med sin överväldigande vapenarsenal inte skjuter på obeväpnade civila demonstranter. Men Sky News Alex Crawford, inne i Zawiyah från fredag till söndag kväll, vittnar om att det är just vad regimen gör, absolut hänsynslöst, absolut brutalt, absolut medvetet systematiskt.

Under de tre dagar, som hon och hennes Tv-team var där såg hon ambulanser beskjutna och hon såg stridsvagnseld inriktad, som det verkade, mot det med sårade och döende överbelamrade sjukhuset.

12.03

Franska regeringen är först med att erkänna libyska nationella rådet, som legitim representant för Libyen. Det skedde efter ett möte med representanter från rebellrörelsen besökt Frankrike. Andra europeiska länder uppmanas av Frankrike att följa efter.

11.43

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anser att ett militärt ingripande i Libyen är oacceptabelt och att det är för tidigt att besluta om flygförbudszoner. 

11.39

Misrata kontrolleras av rebellerna och enligt sjukhusläkare, som BBC talat med är det lugnt just nu. Men nya attacker från Kadaffitrogna väntas.

11.34

Det börjar bli ont om läkemedel i Misrata, enligt läkare i staden. Om mindre än en vecka kommer sjukhuset inte kunna operera för bedövningsmedlen håller på att ta slut, samma gäller dialys, 300 patienter riskerar dö om de inte kan få dialys. Det är också brist på cancermedicin, vacciner och mjölkersättning till spädbarn.

11.26

Ahmed Jibril är rådgivare till libyska motståndsrörelsens nationella råd. Det råd som Frankrike nu erkänner som landet legitima representant.

– Vi har ett nationellt råd som styr, det är baserat i Benghazi, men har också haft kontakter internationellt. Detta är ett folkligt uppror mot Kadaffiregimen, säger Ahmed Jibril till BBC.

11.11

En dramatisk ökning av civila offer för striderna i Libyen, rapporterar Internationella Röda korset.  Det är läkare vid sjukhusen i Ajdabiya och Misrata, som säger att antalet skadade ökat dramatiskt.

I Misrata behandlas 40 patienter och 22 dödade togs till sjukhuset där.

Röda korsets läkare behandlade 55 skadade i Ajdabiya, majoriteten var civila.

11.08

Frankrike erkänner Libyens oppositionsråd som landets enda legitima representant, meddelar presidentkansliet.

11.00

Zahiya har åter fallit i Kadaffis händer, säger en invånare i staden till nyhetsbyrån AFP. 

10.49

Situationen för flyktingarna från Libyen på gränserna mot Egypten och Tunisien blir allt värre. Kyla och regn och en ovisshet om när de ska kunna ta sig därifrån präglar deras vardag, noterar hjälparbetare på plats.

10.46

En brasiliansk reporter Andrei Netto saknas i Libyen, han arbetar för en portugisisk tidning. Han har inte hörts av på några dagar.

10.37

Sybella Wilkes från FN:s flyktingorgan UNHCR oroas över att 50 etiopiska och eritreanska flyktingar gripits och skickats till ett fångläger nära Tripoli.

10.30

En militär intervention av västmakterna bör begränsas till en flygförbudszon och inte några marktrupper, säger Ahmed Jibril, en talesman för rebellrörelsen i Libyen till BBC.

10.03

Muammar Kadaffi har skickat sändebud till Egypten, Portugal och Grekland i en diplomatisk offensiv för att vinna stöd.

10.01

I Jemen har oppositionen sagt nej till ett förslag från presidenten Ali Abdallah Saleh. Ett förslag med politiska reformer, som oppositionen hävdar kommer "för sent".

 9.56

Vapenembargot som flera länder infört mot Libyen, senast med ett ryskt stopp för vapenexport, kommer inte ha någon större effekt. Det hävdar företrädare för rebellrörelsen i Benghazi. Kadaffis regim riskerar ingen brist på vapen, lagren är enorma, enligt rebellrörelsen

9.50

Den grekiske utrikesministern Dimitris Dollis träffar ett libyskt sändebud senare idag. På tisdagen talade premiärminister Papandreou direkt med Muammar Kadaffi i telefon

9.45

Nya flygattacker mot rebellfästen nära oljeterminalstaden Ras Lanuf. Rebellerna har retirerat från baser i öknen i stadens utkant. Fronten mellan Kadaffitrogna i väster och rebellerna i öster går vid Ras Lanuf.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".