Juholt: "Jag känner starkt stöd i distrikten"

34 min

Socialdemokraternas valberedning presenterade för en stund sedan under en presskonferens Håkan Juholt som sitt förslag till ny partiledare. Håkan Juholt själv sa bland annat att han känner ett oerhört starkt stöd i partidistrikten och att han tror på samarbete i politiken, men att blockpolitik inte är något självändamål. Ekot direktrapporterade.

13.34

– Vårt parti är skadeskjutet, men vi har en enorm revanschlusta, därför är det så viktigt att man nu lyssnar in hela landet när man utser en ny ledning. För mig är det viktigt att Carin är föreslagen av valberedningen, säger Juholt.

Han återkommer också ofta till att han inte vill dela in partiet i höger- och vänsterfalanger, i landsbygd och stad.

13.30

Håkan Juholt återkommer hela tiden till att han och Carin Jämtin än så länge bara är förslag från valberedningens sida, men att det är kongressen som väljer.

– Framgången ligger i en förmåga till förändring och förnyelse, men den ska fyllas med innehåll, säger Juholt.

13.28

Juholt säger apropå sociala medier att twittrandet är en uppgift som inte alla politiker klarar av, kanske inte heller han själv. Han säger också om att partiet har ett starkt stöd bland unga väljare.

13.25

Håkan Juholt säger att förändring är en del i utvecklingen för Socialdemokraterna.

13.23

– Självförtroendet är ganska dåligt inom Socialdemokraterna, men vi har gjort ett jättebra val på många ställen i Sverige. Det gäller att vi för fram det. Vi måste hämta in kunskap och diskutera vår politik, och fortsätta att bli fler, säger Carin Jämtin.

13.21

– Jag har aldrig drömt om det här jobbet. Men nu drömmer jag om att förändra Sverige. Jag är övertygad om att våra idéer har mycket starkare stöd än våra opinionssiffror.

Juholt säger också att han tror på samarbete inom politiken, men att blockpolitiken inte är något självändamål.

13.18

– Jag har kört för fort tre gånger under de 30 år jag har haft körkort, alla tre gånger kopplade till valrörelsen. Vi har redovisat våra lik i garderoben, men vi är nog ganska tråkiga, jag och Carin, säger Håkan Juholt.

13.15

Du sa tidigare att om du skulle bli tillfrågad som partisekreterare så hoppades du att du skulle ha modet att säga nej. Nu har du sagt ja till partiledarskap?

– Med Carin vid min sida känner jag mig oerhört trygg.

Vilken är den viktigaste frågan?

– Vi måste ta tillvara på varandras resurser och möjligheter, vi kan inte dela in oss i framgångsrika och mindre framgångsrika, de som står i solskenet har en skyldighet att stå med ett paraply för de som står i regnet. Det handlar om att solidaritet är en förutsättning för tillväxt. Tillväxt kan inte drivas fram genom barnfattigdom.

13.13

– Jag känner ett oerhört starkt stöd i distrikten, säger Håkan Juholt.

– Grundtanken är att vi i dag har en regering som ser solidaritet som en uppoffring, för mig är det en investering för framtiden, det skapar möjlighet för tillväxt för alla.

13.11

– Vi gjorde inget bra val, men vi har ökat antalet medlemmar, och det visar att man har en tro på socialdemokratisk politik, säger Carin Jämtin.

– Jämlikhet och tillväxt är grunden för människans frihet, något som är det yttersta målet för socaldemokratins politik.

13.09

– En enig valberedning föreslår oss till partikongressen, vi är ödmjuka inför detta och stolta över det. Men vi väntar in det beslut som partikongressen ska ta, säger Håkan Juholt.

– Jag och Carin Jämtin har samma syn på social demokrati. Jämlikhet är en förutsättning för tillväxt och välfärd.

13.07

– Nu har vi i valberedningen kommit fram till ett enhälligt förslag på ny partordförande och ny partisekreterare. Det är inget lätt beslut när vi har så många goda kandidatrer. Den person vi nu föreslår tycker vi väl uppfyller våra krav. En person som kan ta det socialdemokratiska partiet till en valseger. Låt oss nu presentera våra förslag Håkan Juholt och Carin Jämtin, säger Andnor.

13.03

Berit Andnor, valberedningens ordförande, säger att arbetet med att ge förslag på en ny partiledare skulle ske öppet. Men att en sådan här dialog tar tid.

– Vi har besökt partidistrikten och diskuterat främst tre frågor: situationen inom partiet efter valresultatet, krav på den kommande partiledaren och behovet av andra färändringar i partiets ledning, säger Berit Andnor.

Ytterst är det så att de personer vi föreslår under kongressen ska ha ett brett stöd, säger Andnor också.

"Förslaget Juholt en sensation"

#text=4394187#Fredrik Furtenbach säger att valberedningens förslag om Håkan Juholt som ny partiledare är en sensation. Hans namn har nämnts väldigt sällan i förhandsspekulationerna.

Juholt - en omstridd kandidat

FRÅGA & SVAR | #text=4393739#Det är avgörande att de 26 partidistrikten accepterar Juholt. Men läget inom partiet är så kaotiskt nu att det är svårt för distrikten att säga nej.

Reaktioner på förslaget om Håkan Juholt som ny partiledare:

#text=4393754#|#text=4393782#|#text=4393785#|#text=4393013#|#text=4394299#|#text=4393734#

#text=4394312#|#text=4393572#|#text=4394802#

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista