Volkswagen. Foto: Fabian Bimmer/Scanpix

Volkswagen får bra start på 2011

Sålde fler än sju miljoner fordon 2010
1:27 min

2011 har börjat bra för den tyska biljätten Volkswagen. Under årets två första månader sålde Volkswagen 1,2 miljoner fordon, en ökning med 17,5 procent. I samband med Volkswagens årliga presskonferens sa vd:n också att koncernen fortfarande vill gå samman med Porsche, trots att de stora problemen med sammangåendet.

2010 var det mest framgångsrika året i Volkswagens historia, uppger koncernen, Volkswagen sålde 7,2 miljoner fordon under året, och det är första gången som koncernen har sålt mer än sju miljoner fordon på ett år.

Ändå räknar Volkswagen med ett ännu bättre resultat under 2011, och de därpå följande åren. Indien, Ryssland, Sydamerika och alldeles särskilt Kina pekas ut som de främsta tillväxtmarknaderna.

Volkswagen tänker sig gå om Toyota som världens största biltillverkare innan år 2018. Ett viktigt steg på den vägen är samgåendet med samarbetspartnern Porsche, det ska enligt planerna ske under 2011. Volkswagen fast vid de planerna, trots att det finns många svårforcerade hinder längs vägen, i form av juridiska och skattemässiga frågetecken.

Av de bilmärken som ingår i Volkswagen-koncernen utvecklades särskilt Audi och Skoda positivt under 2010, och lastbilstillverkaren Scania sålde nästan dubbelt så många fordon förra året som under krisåret 2009.

Vad gäller Scania så bekräftade inte Volkswagens vd, Martin Winterkorn, ryktena om att Scania ska lägga bud på den tyska lastbilstillverkaren MAN, där Volkswagen äger 30 procent, men han antydde att någon sorts affärsuppgörelse är i görningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".