Yukoskrisen kan påverka investeringar

De närmaste dagarna kommer att bli avgörande för det ryska oljebolaget Yukos framtid och därmed också för klimatet för investerare i Ryssland.

Oljebolaget Yukos är en gigant med hundra tusen anställda och ett av världens största oljebolag.

Men mot den ryska staten verkar Yukos helt chanslös. Den senaste veckan har Yukos dagligen fått påminnelser om detta.

Ytterligare skattepålagor, fortsatt frysning av bolagets tillgångar och på lördagen en åtta timmar lång razzia mot bolagets huvudkontor.

”Reglerna sätts av staten - inte lagen”
Analytikern Peter Westin på den ryska mäklarfirman Aton anser att det som pågått under våren i Yukos är ett sätt för Putin att markera att det är hans regler som gäller.

– Problemet är att de här spelreglerna är satta av staten snarare än av lagen. Det skapar ytterligare osäkerhet. Men så länge de andra oligarkerna håller sig borta från politik och inte stöter sig med Kreml så är de mer eller mindre säkra.

Senast i mitten av nästa vecka ska Yukos skuld vara betald.

Kan påverka investeringsklimatet
Vad bolaget gör tills dess och vad staten gör för att tvinga ägaren Chodorkovsky att sälja sina tillgångar de närmaste dagarna avgör Yukos framtid, och därmed kanske också investeringsklimatet i Ryssland.

En enkät som gjorts med investerare visar att sju av tio vill satsa mer på Ryssland men hälften av dem vill ha en lösning på Yukoskrisen för att våga satsa.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista