Epo drar tillbaka genpatent

Den europeiska patentbyrån Epo, European Patent Óffice, har dragit tillbaka ett patent på ett genetiskt test för bröstcancer som det amerikanska bolaget Myriad Genetics har haft. Patentet hade för låg uppfinningshöjd.

Det innebär en framgång för de europeiska forskare som annars hade tvingats skicka analyser av misstänkt bröstcancer till USA för analys till höga kostnader, cirka 20 000 kronor per analys.  

– Det är jättebra. Framförallt om det får vidare effekter och inte bara gäller för det här specifika patentet utan också för de breda patent som Myriad Genetics representerar, säger Jan Wahlström, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Kan ställa diagnos
Med breda patent menar Jan Wahlström dem som inte bara handlar om genen utan även möjlighet att ställa diagnos på en sjukdomsalstrande gen och att utveckla behandling, till exempel mot ärftlig cancer i bröst och äggstockar.

USA-bolagets syfte med patenten var att skaffa sig monopol på genetiska test för dessa cancerformer. Det blir nu omöjligt.

Krav från läkemedelsindustrin
Men enligt ett nytt EU-direktiv som Sverige införde i våras, kan man ta patent på en gen så snart den finns utanför kroppen.

Bakgrunden till EU-direktivet är att bland annat läkemedelsindustrin kräver patentmöjlighet för att kunna utveckla nya läkemedel. Annars blir investeringen för riskfylld.

Den svenska regeringen ska tillsätta en arbetsgrupp som ska granska vilka beslut det nya direktivet medför. Jan Wahlström hoppas för sin del ändå på ett stopp för breda patent.

Anna Larsson
Anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista