Vårtecken. Foto: Foto Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Våren äntligen på intåg efter rekordvintern

Den något försenade våren är nu på väg. I alla fall till de södra delarna av Sverige. Enligt SMHI kan Skåne och Blekinge nästa vecka njuta av vår.

Svanar vid sjön Tysslingen utanför Örebro, tussilago på Ingarö i Stockholms skärgård och rädsla för vårflod i Skåne. Säkra vårtecken och soliga dagar räcker dock inte för att kalla det vår. Den meteorologiska definitionen av vår är strikt säger meteorologen Linnea Rehn. Medeltemperaturen under ett dygn måste ligga över nollgradigt under sju dygn i följd för att SMHI ska kalla det vår. En endaste kall dag gör att man måste börja om räkningen.

– Våren räknas från den första av de sju dagarna, men det är jättesvårt att säga i förväg utan man vet i efterhand när de sju dagarna gått.

I mellersta Sverige kommer våren normalt sett runt den 16 mars men i år får man vänta några veckor till. Norra Sverige får vänta på våren ännu längre.

– Först ska det fyllas på med mer snö men under april finns det goda chanser för vår i Norrland, säger Linnea Rehn.

Att våren är försenad är inget att oroa sig för enligt Linnea Rehn. Klarar den av den sjudagarsperiod som SMHI kräver kan inte kalla dagar påverka mera.

– Har våren väl anlänt så tar vi inte tillbaka den.

TT

Fakta: Vårens intåg 2011

Enligt SMHI gör våren årsdebut i Sverige nästa vecka.

Våren var på väg längst ner i söder, men kylan kom tillbaka och våren sköts fram ungefär en vecka.

Den meteorologiska definitionen på vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara över nollgradigt minst sju dygn i sträck.

Att det i dagarna blåser mycket kraftigt i södra Sverige påverkar inte temperaturen och på så sätt inte heller vårens frammarsch där.

Normalt skulle det nu vara vår längs Götalands kuster till i höjd med Gotland och om en vecka skulle våren ha nått Stockholm.

Källa: SMHI (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".