Könsbytare tvingas skilja sig

Personer som vill byta kön kan mot sin vilja tvingas ta ut skilsmässa från sin partner. Gifta personer kan nämligen inte vara av samma kön.

Men frågan om en könsneutral äktenskapslagstiftning ska utredas och det banar väg för äktenskap mellan två personer av samma kön.

Det händer att personer som lever i vanliga äktenskap mellan man och kvinna kommer på eller förstår att de egentligen hör till det andra könet. Men blir könsbytet till verklighet blir makarna av samma kön och det är omöjligt enligt svensk lag.

Därför tvingas gifta personer som vill byta kön att ta ut skilsmässa. Annars blir deras ansökan om könsbyte inte behandlad av rättsliga rådet på Socialstyrelsen som bestämmer vem som ska få opereras.

Det sätter gifta könsbytare i en omöjlig situation, berättar Erica Zander, som själv opererades för tre år sedan. Att avstå från operationen är nämligen inget alternativ, säger hon.

– Man har inget val. För de flesta är det en fråga mellan liv och död. Även om man inte dör bokstavligt dör man emotionellt, det finns inget val så att säga, säger hon.

Tvingades skiljas efter 25 år
Erica Zander föddes i en mans kropp men insåg för några år sedan att hon egentligen var kvinna. Efter 25 års äktenskap var hon alltså tvungen att skilja sig från sin livskamrat Titti trots att relationen höll för alla påfrestningar kring könsbytet.

– Det var nästan den största stötestenen för Titti. Det visade på något vis väldigt tydligt att samhället inte stöttade oss. Så upplevde hon det, hon såg det som ett stort svek.

Och att ingå ett registrerat partnerskap är inte aktuellt för paret.

– Nu är ju partnerskap mer eller mindre uttalat bara för homosexuella människor. Ett heterosexuellt par får inte ingå partnerskap. Eftersom Titti fortfarande ser sig som helt heterosexuell vill hon inte ingå partnerskap.

Hoppas få gifta om sig
Justitiedepartementet kommer under året starta en utredning om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Några direktiv finns ännu inte klara men frågan ska belysas brett och kan alltså mynna ut i en lagstiftning som tillåter att två personer av samma kön är gifta.

Erica Zander och hennes Titti väntar med spänning på möjligheten men har samtidigt lärt sig att inte ta ut någonting i förskott.

– Vi väntar tills vi får gifta oss så får vi se om vi gifter om oss.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista