Polisen bryter mot regler för barnförhör

Polisen följer inte sina egna regler vid förhör med barn som misstänks har varit utsatta för sexuella övergrepp.

Rikspolisstyrelsens inskeptionsenhet kritiserar polisen för att inte koppla in åklagare och psykolog vid förhören. Det hade inte skett vid något av de 156 fall som har granskats.

– Det är allvarligt när man hittar den här typen av brister. Statsmakten har ju prioriterat den här verksamheten och det är tråkigt att inte kunna leva upp till det. Risken är att rättssäkerheten sätts ur spel, säger kommissarie Gunnar Jakobsson som har deltagit i granskningen.

RPS granskade fyra län
Rikspolisstyrelsen har granskat hur fyra länspolismyndigheter hanterade utredningar om sexualbrott mot barn under 2001.

Granskningen visar alltså att en stor del av ärendena inte togs över av åklagare, trots att reglerna kräver det och att barnpsykologer eller annan sakkunnig personal inte var med under förhören trots att det rekommenderas.

Gunnar Jakobsson ser flera problem med detta.

– Jag kan tänka mig att barnet kan fara illa av att inte få det stöd som behövs i den här svåra förhörssituationen.

Tror du att de här bristerna kan göra att sexualbrottslingar går fria?

– I enstaka fall kan det har varit så.

Polisen i Norrbotten är en av de granskade polismyndigheterna och Harry Nyman är chef för länskriminalen i Norrbotten och också ansvarig för utredningarna av sexuella övergrepp mot barn.

Inga sakkunniga vid förhören
Han berättar att alla ärenden i Norrbotten tas över av åklagare, enligt reglerna, men att man inte har med sakkunniga vid förhören.

– Det här är ett svårt område. Men jag vill ändå påstå att de som sysslar med det här området har en bra kompetens, säger Harry Nyman, chef för länskriminalen i Norrbotten.

Kristoffer Morén
Kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista