Justititeminiser Beatrice Ask. Till höger ett skotthål i ett fönster efter en attack på den judiska församlingen i Malmö förra året. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Judiska församlingen ber regeringen om stöd

Beatrice Ask vill inte lova några pengar
1:43 min

Den judiska församlingen i Malmö ber nu regeringen om stöd eftersom kostnaderna för säkerheten har blivit mycket höga. Öppna attacker, hot, trakasserier och skadegörelse gör att de judiska församlingarna i landet lägger ner miljonbelopp på säkerhet varje år.

– Skulle vi kunna få våra säkerhetskostnader täckta skulle vi komma långt. Vi har en kostnad här i Malmö på över en halv miljon kronor, totalt i hela landet ligger kostnaden på fem miljoner kronor. Det är våra medlemmar som får betala de här pengarna, säger Kaj Nissén som är vice ordförande i församlingen.

Entrén till judiska församlingens lokaler ser inte ut som en entré till en vanlig församling: Skottsäkert glas, ståldörrar och vaktkur möter besökarna. Det kostar alltså församlingen en halv miljon kronor om året att upprätthålla en mycket hög säkerhetsnivå med bland annat egna vakter.

Nu ber judiska församlingen i Malmö regeringen om ekonomiskt stöd, något som framkom vid ett möte mellan församlingen och justitieminister Beatrice Ask i dag.

Ask vill i nuläget inte lova några pengar, men säger att hon ska titta på frågan. Malmö ligger över riksgenomsnittet vad gäller antisemitiska hatbrott och Beatrice Ask menar att fler måste polisanmäla brotten.

– Ja, det är besvärliga brott, men det är otroligt viktigt att de anmäls. Det gör också att trycket på polis och rättsvårdande myndigheter att bli bättre och duktigare på detta ökar, säger Beatrice Ask.

Få hatbrott klaras upp och även om polisen satsar på hatbrotten finns mer att göra, säger Susanne Gosénius, länsansvarig brottsoffersamordnare vid polisen i Skåne.

– Att bli bättre i vårt led i rättskedjan, att lyfta hatbrotten, så att nästa instans, åklagarna, kan bli ännu bättre på att fokusera på motivbilden så att vi kan få flera domare, säger hon.

Öppna attacker, hot, trakasserier och skadegörelse gör att de judiska församlingarna i landet lägger ner miljonbelopp på säkerhet varje år.

– De senaste tre-fyra åren vet ju alla vad som har hänt i Malmö, så det är en viss otrygghet.

Vågar du gå med kippa på stan?

– Jag tvivlar, säger Kaj Nissén som är vice ordförande i judiska församlingen i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".