Hillary Clinton. Foto: Cliff Owen/Scanpix.

Nato planerar för insatser

Försvarsalliansen Nato fortsätter att planera för olika alternativ när det gäller eventuella åtgärder med anledning av situationen i Libyen.

Redan nu på tisdag, den 15 mars, kommer Nato att presentera en plan för hur en flygförbudszon över Libyen skulle kunna upprättas och fungera.

Det säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Tanken bakom en eventuell flygförbudszon över Libyen, är att Natos stridsflyg skulle slå ut Kadaffis stridsflyg, för att på så vis förhindra att regimen angriper sitt eget folk.

– Vi har en mängd erfarenheter från den här sortens omständigheter, från Irak, Balkan och andra håll, sade Clinton, och syftade bland annat på de flygförbudszoner som infördes över Serbien och Irak på 1990-talet.

Clinton har tidigare betonat att varje eventuellt beslut om att införa flygförbudszoner, ska tas av FN, och inte av USA eller Nato.

Samtidigt har Norge tillsammans med flera andra länder fått en informell förfrågan om att bidra med en marin styrka utanför Libyen. Ett besked i frågan väntas inom kort, säger Norges försvarsminister Grete Faremo till den norska tidningen Verdens gang.

I veckan hölls en Natoövning utanför Spaniens kust, och Nato har bett de länder som deltog i övningen att ställa styrkor till förfogande för insatser utanför Libyens kust.

Bland de som deltog i Nato-övningen fanns Norge med sitt övervakningsplan Orion.

Orionflygplanen övervakar till vardags havsområdena utanför kusten i Nordnorge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".