Flygbild över gatukorsning i Abidjan. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix.

Oron i Elfenbenskusten trappas upp

I Elfenbenskusten har den omtvistade presidenten Laurent Gbagbos regering förbjudit fredsstyrkor från FN och Frankrike, att flyga över eller landa i Elfenbenskusten.

Beskedet kom samtidigt som den, av bland andra FN, erkände presidenten Alassane Ouattara befinner sig i Addis Abeba i Etiopien för ett möte med ledare inom Afrikanska Unionen, AU, om krisen i Elfenbenskuten.

Gbagbo har vägrat delta i mötet i Addis Abeba.

BBC:s reporter i Elfenbenskustens största stad, Abidjan, säger att flygförbudet kan vara ett sätt att försöka stoppa Ouattara från att återvända från Etiopien.

– Även om det utfärdade flygförbudet för FN och Frankrike inte hindrar Ouattara att ta sig tillbaka till Elfenbenskustenkan det bli svårt för honom att ta sig till Abidjan och det hotell där han bor, säger BBC-reportern.

Ouattara har bott på hotellet under FN-skydd sedan det, i början på december förra året, stod klart att han vunnit presidentvalet mot Gbagbo.

Boende nära huvudstaden Yamoussoukro, rapporterar om kraftig skottlossning.

Yamossoukro ligger på gränsen mellan de stridande parterna i inbördeskriget tidigare på 2000-talet.

I telefon till nyhetsbyrån AFP säger boende i området att skottlossningen hördes först från den södra sidan gränsen och sedan har skottlossning fortsatt under natten från båda hållen.

De olika sidorna kontrolleras nu av anhängare till rivalerna om presidentposten Laurent Gbagbo och Alassane Ouattara.

Ouattara som är erkänd som vinnare av det senaste presidentvalet, har mest stöd i norr medan Gbagbo, som vägrar lämna presidentposten, har mest stöd i södra Elfenbenskusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".