Politiker hungerstrejkar mot barriärbygge

I Israel har Azmi Bishara, israelisk parlamentariker och ledare för Baladpartiet, börjat hungerstrejka för att protestera mot det pågåendebygget av barriären på Västbanken.

Det är en handling för att fästa omvärldens uppmärksamhet på vad som händer i Jerusalem och Västbanken, säger Azmi Bishara där han sitter vid sitt tält intill det pågående barriärbygget i östra Jerusalems förorter.

Så länge kroppen orkar
Nu ska han leva på ett glas vatten och ett glas mjölk om dagen så länge kroppen orkar.

– Det är en apartheidmur som byggs i Palestina och ett brott som begås mot Jerusalems palestinier, hävdar han.

Tidigare i veckan fick han och alla andra kritiker mot bygget delvis rätt av Israels Högsta Domstol när den överraskande underkände dragningen av barriären just här, genom delar av Jerusalems förorter.

Den israeliska regeringen har sagt att den kommer att följa domslutet men samtidigt verkar det som om ändringarna av dragningen blir små och protesterna och demonstrationerna har fortsatt.

Färre attacker
Barriären byggs för att stoppa palestinska självmordsbombare från att komma in i Israel och sedan cirka tjugo mil har byggts så har antalet självmordsattacker minskat kraftigt.

På fredag kommer också den Internationella Domstolen i Haag att på FN:s uppdrag yttra sig om lagligheten av barriärbygget.

Israel har dock redan sagt att det är ett beslut som inte kommer att beaktas.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".