Mäklarsamfundet vill reglera budgivning

Uppdaterad 17:05
Mäklarsamfundet har sagt ifrån på skarpen för att försöka få mäklare att sluta sätta orimligt låga utropspriser på lägenheter för att locka fler kunder till visningar och budgivning.

Idag finns inga bindande regler för hur en budgivning ska gå till och det är något vill Mäklarsamfundets vd Lars Kilander ändra på.

– Idag finns det inga regler för budgivning i Sverige. Där skiljer vi oss från våra nordiska grannländer. Det finns ett behov av striktare regler, säger Lars Kilander.

Bristen på budgivningsregler gör att en säljare som inte tycker att priset på lägenheten blivit tillräckligt högt kan bestämma sig för att inte sälja, även om priset blev högre än utropspriset.

En köpare som i efterhand kommer på att det sista budet blev högre än tänkt kan ändra sig om kontraktet inte är påskrivet.

Reglerat i grannländerna
I Norge är muntliga bud bindande, i Danmark sker budgivningen skriftligt och i Sverige gäller muntliga avtal vid köp av andra varor.

Lars Kilander på Mäklarsamfundet menar att bristen på budgivningsregler skapar osäkerhet både hos köpare och säljare och den kan ge en känsla av att bli lurad.

Man kan också bli lurad, det kan vara en bekant till den som äger lägenheten som är med i budgivningen för att pressa upp priset och det är inte olagligt.

Vill skapa insyn
I höst ska staten tillsätta en utredning som ska se över mäklarlagen och Lars Kilander hoppas att utredningen också ska få i uppdrag att ta fram budgivningsregler.

En av de viktigaste bitarna i ett regelsystem menar Lars Kilander är insyn. Säljare och köpare måste veta vad som händer under budgivningen, kanske skulle man kunna föra en logg över budgivningen och redovisa den när processen är slut, menar han.

Hur reglerna ska se ut i detalj ska Mäklarsamfundet utreda i höst och sedan tänker man gå före och införa egna branschregler.

– Vi tycker det är bättre om branschen kan fatta beslut om de regler som ska gälla. Det är inte så att vi vill att staten ska fatta beslut om saker och ting, utan vi vill försöka sanera själva där vi ser att det finns behov, säger Mäklarsamfundets vd Lars Kilander.

Mäklare vill ha lagändring
Erik Olsson, ägare till en av de största fastighetsmäklarföretagen och en av Mäklarsamfundets medlemmar, vill dock hellre ha hårda lagar än mjuka branschregler.

– Om det gör så att kunderna blir tryggare under budgivningen så tycker jag det är mycket välkommet med en lagändring. Eftersom vi själva under många år arbetat med en loggbok där köparen får se vilka som deltagit i budgivningen med telefon, bud och namn upplever vi att våra köpare blivit fullständigt trygga och kunnat fokusera på det väsentliga i budgivningen, alltså vill man bo i huset eller inte, säger han.

Så tycker dock långt ifrån alla medlemmar i Mäklarsamfundet. De två största Mäklarfirmorna i Sverige, Svensk fastighetsförmedling och Föreningssparbankens fastighetsbyrå är tveksamma till att frivilligt gå med på hårdare regler kring köp av hus och lägenheter. De menar tvärt emot Olsson att den öppna budgivningen kan vara skadlig för kunderna.

– Det finns ju en del kända människor och folk med skyddade identiteter som inte tycker det vore så lämpligt om alla får veta vad de bjuder på för fastigheter. Det finns många olika anledningar till att man inte vill gå ut med sina uppgifter när man bjuder på fastigheter, säger Per Johnler, vd på Föreningssparbankens fastighetsbyrå.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se
Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".