Stora prisskillnader mellan landsting.

Stora skillnader på tandvårdspriser

Uppdaterad 11:54

Kostnaderna för att gå till tandläkaren och laga sina tänder på Folktandvården skiljer sig stort beroende på var i landet man bor visar en granskning som Ekot gjort.

Priserna för samma behandling kan variera med hundratals kronor från ett landsting till ett annat.

Hur mycket det kostar att gå till Folktandvårdens tandläkare varierar stort i olika delar av landet. I Värmland är det mer än dubbelt så dyrt att dra ut en tand som i Jönköping. I Jönköping kostar det 425 kronor, i Värmland 883 kronor.

Även mellan andra landsting varierar kostnaderna stort. Det skiljer till exempel 370 kr mellan en rotfyllning i Dalarna och en i Stockholm.

Catarina Segersten-Larsson är moderat ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland och hon säger att priserna i Värmland måste vara så höga för att Folktandvården ska gå runt.

– Vi är ju skyldiga att ha en självfinansiering, det här får inte subventioneras av skattemedel från Värmland när det gäller vuxentandvården. Det här lever vi efter, men jag är inte helt säker på att alla landsting gör det, säger hon.

Fri prissättning
Sedan tandvården avreglerades 1999 har prisskillnaderna mellan olika Folktandvårder ökat. Då infördes fri prissättning och en ny tandvårdsförsäkring och Folktandvårdens taxor skulle styras av självkostnaden.

Folktandvården ska betala lokalkostnader, ökade löner, inköp av stolar och borrar med hjälp av de pengar de drar in, men de ska inte gå med vinst.

De lokala förutsättningarna för Folktandvården är olika men prisvariationen är trots olika omständigheter orimligt stora, det menar Susanne Fagerberg, chef på vårdersättningsenheten på Riksförsäkringsverket som utreder tandvårdspriserna i Sverige.

– Om prisskillnaden är väldigt stor tyder ju det på att någon förmodligen tar för mycket betalt eller att man har valt att rabattera priset av någon anledning. Det kan ju finnas olika förklaringar, men man kan ju tycka att det är orimligt att prisskillnaderna är så stora, säger hon.

Förebyggande vård i Värmland
Hans Östholm, tandvårdschef i Värmland säger att deras höga taxor inte automatiskt gör att värmlänningarna får betala mest i Sverige för sin tandvård.

Eftersom landstinget där satsar mycket på förebyggande vård behöver färre värmlänningar köpa de dyrare tjänsterna som till exempel utdragning av tänder eller rotfyllningar.

– Vi har som enda landsting i Sverige fler tandhygienister anställda än tandläkare. Detta medför att behovet av lagningar blir mindre i Värmland än i andra landsting, säger han.

Blekinge har maxhöjt
Ett av de landsting där priser har stigit kraftigt är Blekinge. Där har taxorna höjts med mer än 35 procent. Att priserna ökar märks, tycker Håkan Eriksson som gått till Folktandvården för att laga hål.

– Det är dyrt att gå till tandläkaren idag. Framförallt när man har dåliga tänder som jag har. Jag går hit en gång om året, så det blir ett par tusenlappar varje gång. Man får bita i det sura äpplet, säger Håkan Eriksson

Taxorna täcker självkostnad
Kalle Sandström är socialdemokratiskt landstingsråd i Blekinge läns landsting. Han menar att Blekinge läns landsting för några år sedan hade alldeles för låga taxor och att de behövde höjas snabbt. Annars skulle inte taxorna täcka Folktandvårdens självkostnad för till exempel löner och hyror.

– Totalt sett så har vi inte speciellt höga tandvårdstaxor i Blekinge. Det är just den här justeringen som har gjort att vi har den här ökningen. Det är ju det system vi har i Sverige idag, att kostnaden ska täckas genom taxan. Det är det vi har att rätta oss efter och då justeras taxorna på detta viset, säger Kalle Sandström.

Det är inte bara Folktandvården som har höjt sina priser. Sedan tandvårdsregleringen kom 1999 och prissättningen blev fri har även de privata tandläkarna höjt sina priser och siffror från SCB visar att totalt inom tandvården har priserna höjts med 55 procent sedan 1999.

Viktigt att känna till prisskillnader
Riksförsäkringsverket har just fått in svaren på en omfattande enkät bland folktandvården och privata tandläkare runt om i landet.

RFV ska nu analysera siffrorna och presentera en rapport för regeringen i slutet av september. Samtidigt ska informationen till konsumenterna bli bättre.

– Vi tycker att det är viktigt att stärka konsumentens kunskaper om den fria prissättningen, säger Susanne Fagerberg som är chef på vårdersättningsenheten på RFV.

– Det är viktigt att känna till att problem som man har med sina tänder kan åtgärdas med olika typer av behandlingar och då kan priset skilja om man väljer olika typer av behandlingar, säger hon.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Sandra Foresti

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista