Reynir Bödvarsson. Foto: Staffan Claesson/Scanpix.

Seismologen svarar på frågor om jordbävningen

Reynir Bödvardsson om tsunamin i Japan
4:43 min

Seismologen Reynir Bödvarsson, institutet för geovetenskap på Uppsala Universitet, svarar på frågor om jordbävningen i Japan.

Hur kraftigt är dagens skalv?

– Det här är ett riktigt stort jordskalv, kanske till och med upp mot 9. Det är en riktigt stor jordbävning.

Det har varnats för tsunamivågor, två ska redan ha svept in. Vad mer kan man berätta om det?

– Det är just det som är det mest farliga med en jordbävning av den här storleken. Det är inte direkt skakningarna från jordbävningen som är det värsta, det är tsunamivågorna som man befarar kan leda till stora materiella och mänskliga skador.

Hur bra är japanerna på att hantera sådana här skalv?

– Det finns en väldigt stor medvetenhet i Japan om de här farorna, och Japan är kanske det samhälle i världen som har förberett sig bäst mot sådana händelser och det finns ett utvecklat varningssystem. Medvetenheten är väldigt stor och därför är det ett mindre antal människor som riskerar att dö jämfört med om något liknande hände någon annanstans.

Men detta skalv var väldigt starkt. Finns det någon gräns för hur mycket man kan skydda sig?

– Det finns en gräns och det är helt säkert att många människor kommer komma till skada och att det blir stora materiella skador. Den här jordbävningen är så pass stor.

Kan det komma ännu fler tsunamivågor nu?

– Det mest sannolika är att morgonens skalv var huvudskalvet. De efterskalv som helt säkert kommer lär bli såpass mycket svagare att de utgör en mindre fara än det här. Men de kommer garanterat komma.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".