Tusentals grekiska supportrar firade i Thessaloniki efter segern i EM-finalen.

Skrällaget Grekland gick hela vägen

Grekland vann i söndags kväll fotbolls-EM genom att besegra värdnationen Portugal med 1–0. När slutsignalen gick vällde tusentals segerrusiga greker ut från Luzstadion i Lissabon och även i Stockholm firades det.

Linos Lekkas från Aten tycker att den grekiska kämpaandan var det som avgjorde och att segern var rättvis, men att Portugal också spelade bra. Många greker kunde inte tro att det här var sant, Grekland hade ju före det här mästerskapet inte vunnit en enda match i ett stort mästerskap.

”Lyft pokalen”
På en sportkrog på Södermalm i Stockholm hade ett hundratal svenskar med grekisk bakgrund samlats för att se matchen på tv. Det var blåvita flaggor i luften och sången ljöd långt ut på gatan, hela matchen.

Lyft pokalen, jag kan inte vänta längre, sjöng de grekiska supportrarna, fast på grekiska förstås.

Så kom det första målet och Grekland var ett steg närmare den efterlängtade pokalen.

– Vi har bevisat det som ingen trodde på. Alla tidningar har skrivit att vi inte kommer att komma till finalen, det var ingen som trodde på det här. Men vi har bevisat att vi har ett lag som tror på sig själva och vi kan spela. Det här kommer alla komma ihåg, säger Panos.

Korkade upp champagnen
Många var som Panos glad över att det grekiska laget hade överbevisat de flesta. Bland dem fanns kanske också de grekiska krögarna i stan, som inte ens tänkt tanken att Grekland skulle gå till final, och därför inte skaffat storbilds-tv till sina krogar.

När fem tilläggsminuter kvarstod korkades champagnen upp, grekiska flaggor täckte tv-skärmen och sången stegrades och blev öronbedövande, när domaren blåste av matchen.

– Jag tror att det betyder mycket för grekerna runt om i världen. Fotboll är sporten nummer ett i Grekland och det här är det första stora framgången inom fotboll som grekerna får njuta av. Man är stolt över att vara grek. Vi ska fira med att bada i fontänen vid Sergels torg, säger Antonis Karamosis.

Bara nästan för Portugal
De portugisiska supportrarna, som festat om rejält efter fyra raka segrar, lämnade stadion stillsamt småpratande. En del tyckte Grekland vann orättvist, andra sa sig var ledsna. Men inte Miguel Garcia, han var glad ändå och nöjd med att Portugal fick silver.

De högt ställda förväntningarna på det portugisiska laget infriades bara nästan. Uppladdningen inför mästerskapet har varit enorm, inte bara politiker, utan också portugiser i allmänhet, har sagt att det är viktigt för landet att det både blir ett lyckat mästerskap och att det går bra för laget.

Högsta betyg till EM
Nu blev det trots finalförlusten både och. Arrangemanget har fått högsta betyg från många håll. Det blev inga huliganupplopp som i förra EM för fyra år sedan, och inte heller några terrordåd som det befarades efter sprängladdningarna i Madrid i våras.

Den portugisiska regeringen hoppas naturligtvis att den här turneringen kommer att bidra till att hjälpa upp landets krisdrabbade ekonomi genom ökade turistintäkter de kommande åren.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Johan Prane, Lissabon
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista