Kvinnor i Benghazi demonstrerar mot Kadaffi. Foto: Kevin Frayer/Scanpix.

EU:s extra toppmöte: Krav på Kadaffis avgång

Herman Melzer från EU:s möte 16.45
1:28 min

I Bryssel håller EU ett extra toppmöte om Libyen idag. Mötet kommer bland annat att resultera i att EU kräver Kadaffis avgång, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt strax innan mötet började.

– Han måste avgå - vi ska undersöka alla möjligheter för att uppfylla det, sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt stämmer in i kören med avgångskrav.

Enligt Reinfeldt behövs ett omedelbart stopp för våldsanvändning och att Kadaffi nu förstår att han måste lämna makten ifrån sig.

Han säger att EU vill inleda dialog krafter som kan bygga ett "annat och bättre" Libyen.

Reinfeldt tycker att FN:s säkerhetsråd och Arabförbundet ska diskutera hur en eventuell militär "användning" ska se ut.

För EU:s del ser han mer att uppgiften är att börja bygga dialog, säkra demokratistöd och insatser av humanitär karaktär, tillsammans med FN.

Just vad EU ska göra militärt lär bli den stora huvudvärken för regeringscheferna. Försiktigheten var också stor när regeringscheferna fick frågor om det inför mötet.

Mycket längre än Storbritanniens premiärminister gick knappast någon. Vad David Cameron sa var att vi måste planera för alla eventualiteter.

En känslig fråga är Frankrikes utspel om att erkänna Libyens opposition. Franske presidenten Sarkozy upprepade det när han kom till toppmötet i dag.

Sarkozy talar alltså om att erkänna oppositionen som - i praktiken - Libyens regering. Sveriges utrikesminister Carl Bildt sa igår att Sverige bara erkänner stater och inte regeringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".