1 av 2
Grundstenen till nya World Trade Center i New York.
2 av 2
Skissen över det nya Freedom Tower.

Första stenen till nya World Trade Center

I New York har det första steget tagits för att börja återuppbyggnaden av det World Trade Center som förvandlades till en grusgrop genom terrorattacken den 11 september 2001.

Till minne av de nästan 2 800 döda fanns en inskription på granitblocket: ”För att ära och minnas dem som miste sina liv den 11 september 2001.

Ett 20 ton tungt stenblock har sänkts ner i det som skall bli fundamentet för det nya Freedom tower, frihetstornet.

– Våra fiender underskattade kraften och uthålligheten som finns i friheten, sa guvenör George Pataki.

Under det amerikanska stjärnbaneret och till ljudet av högtidstal och nationalsång sänktes så stenen ner i det hål där den nya skyskrapan skall byggas. Julian Davis, vars pappa dödades i terrorattacken, läste den amerikanska självständighetsförklaringen.

Många anhöriga var nöjda med att Ground Zero nu skall börja fyllas igen, bland dem Mike Hughes som förlorade många den där morgonen. 

– Jag förlorade familjemedlemmar, men i dag är en del av läkningsprocessen, och nu är det dags att gå vidare, säger han.

Det finns också de som är kritiska till det nya bygget. Bland dem Daniela Bustos, som istället för det 540 meter höga Freedom tower, de andra fyra skyskraporna och minnesmonumentet som nu skall byggas, hellre velat se Word Trade Centers tvilllingtorn återuppbyggda.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista