Miljarder till chefer i USA

Percy Barnevik har hävdat att han fick en ''amerikansk ersättning i ett europeiskt bolag'' - och just i USA är löneläget för direktörer väldigt högt. Genomsnittsersättningen för verkställande direktörer i amerikanska bolag steg med över 20 procent på ett år till ungefär 200 miljoner kronor och för de riktigt stora cheferna rör det sig om astronomiska belopp.
I en sammaställnig som den amerikanska motsvarigheten till svenska LO gjort över hundratals bolag i USA kan det låta så här: Ersättningen år 2000 till chefen för Coca Cola uppgick till 1 252 miljoner kronor, värdet på erhållna aktieoptioner var 690 miljoner. VD:n för Colgate Palmolive fick 122 miljoner kronor och värdet på optionerna uppgick till 2 670 miljoner. I datorföretaget Dell var den kontanta ersättningen 620 miljoner kronor värdet på erhållna aktie och optionsprogram drygt 4 miljarder kronor. I företaget Walt Disney var motsvarande ersättningar 610 miljoner i kontanter och 3,3 miljarder i optioner och aktier. Teleoperatören Verizon , som före årskiftet gav en stor beställning på mobiltelefonsystem till svenska Ericson, där fick Verizon VD drygt 720 mijoner i kontanter och värdet på hans optioner stannade mer blygsamma 140 miljoner kronor. Alla dom här uppgifter och i ytterligare flera hundra bolag publicerar den amerikanska fackföreningsrörelsen på hemsida på Internet, och konstaterar man också att löner, bonusar, och optionsprogram fortsätter att stiga även när det går sämre för bolagen och aktiekurserna går ner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista