Seg diskussion på EU-toppmötet om Libyen

EU-länderna kräver att Libyens ledare Muammar Kadaffi avgår. Det blev beskedet på det extra toppmötet i Bryssel på fredagen.

Hela EU anser att Kadaffi måste avgå och lämna sin post som regeringschef.

Det blev långa diskussioner på mötet om den infekterade frågan om ett flygförbud, men där resulterade samtalen i att detta är varje lands enskilda fråga.

I slutsatserna från mötet heter det också att man erkänner oppositionen i Libyen som en samtalspartner. Men det är inget folkrättsligt erkännande av det libyska oppositionsrådet.

– Vi har inte använt det folkrättsliga erkännandebegreppet. Vi har sagt att här finns en politisk kraft som vi uppmuntrar och har en dialog med, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det blir nu inga direkta aktioner EU:s sida mot Libyen, åtminstone inte omedelbart. Men det kan bli så att enskilda EU-länder samarbetar och deltar i något slags militärt ingripande, beroende på vad FN:s säkerhetsråd kommer att säga.

– Det finns formuleringar där vi säger att medlemsländer står redo att undersöka olika optioner för vad man nu kan göra. De ska vara baserade på verkliga behov, på rättslig grund och stöd från regionen, säger Fredrik Reinfeldt.

Däremot blir det ytterligare möten. EU ska ha ytterligare ett toppmöte tillsammans med Afrikanska unionen och Arabförbundet någon av de närmaste veckorna, men även i de kretsarna råder oenighet om ett eventuellt flygförbud.

På toppmötet enades ledarna om att utreda alla möjligheter att skydda civilbefolkningen från striderna i Libyen.

Herman Melzer, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista