Miljoner till svenska chefer

Det är inte bara de förra ABB-direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl, som har guldkantade pensionavtal i svenskt näringsliv. I många av börsens storbolag finns förmånliga pensionsavtal för den högsta ledningen, det visar en genomgång som Ekot har gjort.
Ekot har gått igenom några av bolagen inom Wallenberggruppen. Percy Barneviks resultatbaserade pension - som gav 930 miljoner verkar inte finnas kvar i dag. Men bilden av pensionsvillkoren för ledande personer varierar från bolag till bolag. Ofta ingår ett helt paket av olika förmåner när en VD rekryteras. Förr handlade det mest om en väl tilltagen lön - och den motiverades av att jobbet var hårt och krävande. Nu finns i regel både en hög lön, optioner, bonus OCH en generös pension. Så är det till exempel i Wallenbergföretaget SKF, dit Sune Carlsson rekryterades som VD 1997. Om man inkluderar bonus och optioner så har han en lön på 10 miljoner kronor. Utöver det så har han också förhandlat till sig en pension - där han efter 7 år som VD kan kvittera ut 16 miljoner på ett bräde. Också Atlas Copcos avgående VD Giulio Mazzalupi kan räkna med en god ekonomi på ålderns höst - utöver en hög lön under dom aktiva åren. Som pensionär kan han kvittera ut 2,5 miljoner kronor om året så länge han lever. Den förmånen kostar bolaget 30 miljoner. I toppen finns storbanken SEBs VD Lars Thunell - och där ser det annorlunda ut. När han tillträdde förhandlade fick han igenom att han kan gå i pension vid 58 år - en pensionsstiftelse ser då till att han får upp till 3,5 miljoner om året. teoretiskt sätt kan han kvittera ut 84 miljoner i pension fram till 85-årsdagen. Den Lars Thunell förhandlade med var Jacob Wallenberg - som uppenbart tycker att en sån pension är väl avvägd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".