Explosion i kärnkraftverket Fukushima 1 lördagen 12 mars 2011. Foto: BBC World News.

Risk för härdsmälta i Japan

"För tidigt att göra en bedömning"
1:24 min

Japans strålskyddsmyndighet befarar nu härdsmälta i en av reaktorerna norr om Tokyo. Tusentals människor har nu evakuerats. För en stund sedan kom uppgifter om en explosion i en av kärnkraftsreaktorerna, Fukushima 1.

– Vi har inte kunnat koppla ihop ifall den här explosionen skulle innebära någon försämring ur reaktorsäkerhetssynpunkt. Det är för tidigt än. Det finns inte tillräckligt med information för att kunna göra någon värdering, säger Lars Gunsell som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Efter skalvet stängdes reaktorerna i det berörda området av. Då måste kylsystem sättas in för att inte uranet ska smälta. Men kylsystemen har havererat och trycket i reaktorerna byggs då upp. Uppgifter kommer nu om att en explosion inträffat vid reaktorn Fukushima 1. Allmänheten i närheten av Fukushima-verket varnas via japanska tv och uppmanas att hålla sig inomhus.

Både Tokyo Electric Power som äger reaktorn och Japans Strålsäkerhetsmyndighet säger nu att två radioaktiva substanser, cesium och jod har upptäckts i närheten av reaktorn Fukushima 1. Det kan betyda att uranet i reaktorn har börjat smälta, rapporterar japanska medier.

Lars Gunsell håller med.
– Det kan hända att man haft mindre skada, kan inte bedöma storleken på detta, säger han.

Tusentals människor i området har redan evakuerats. Och upp till 45 000 människor uppmanas nu lämna området i närheten av Fukishima 1.

Hur stor en olycka skulle bli beror på flera faktorer, säger Anders Frank på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det beror på hur stort utsläppet är och hur vädersituationen ser ut precis när utsläppet sker, vilket håll det blåser åt, om det regnar. I de bästa av världar blåser det ut mot havet och då drabbas ingen. I värsta fall om det blåser inåt land och samtidigt regnar och då får man nedfallet över land och människor kan drabbas, säger Anders Frank.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".