Kadaffi på agendan. Foto: Scanpix.

Möte kan avgöra insats mot Kadaffi

Arabvärlden måste stödja ingripande
1:41 min

Medan rebellstyrkorna i östra Libyen uppges ha drivits ytterligare ett par mil bakåt av Kaddafiregimens styrkor riktas världens blickar idag mot Kairo och ett möte där som kan bli avgörande för om det blir ett internationellt ingripande i Libyen.

Arabförbundets utrikesministrar träffas nu i Kairo för att diskutera om arabstaterna ska stödja en flygförbudszon.

För en gångs skull är det viktigt, mycket viktigt, vad det oftast tandlösa och oeniga Arabförbundet beslutar och säger idag när utrikesministrarna samlas i Arabförbundets gräddvita högkvarter precis bredvid Kairos symboliska Tahrirtorg.

Ska det överhuvudtaget bli någon form av internationellt ingripande i Libyen måste det ha samtycke och stöd från arabvärlden. USA, Nato och EU har alla satt starkt regionalt stöd som ett villkor för att en flygförbudszon ska kunna övervägas.

Det är avgörande för att ett internationellt ingripande annars riskerar att ses som västlig inblandning i ännu en arabstat och ännu en muslimsk stat - och paralleller med Irak skulle ligga nära.

Arabförbundets egyptiske generalsekreterare Amr Moussa är för en flygförbudszon över Libyen och det är de sex arbiska gulfstaterna, med Saudiarabien i spetsen, också. De avskyr Kadaffi och vill också att Arabförbundet ska erkänna rebellernas nationella råd som företrädare för Libyen.

Men det råder inte enighet i Arabförbundet. Framför allt sägs Syrien och Algeriet ogilla tanken på utländsk militär inblandning och Egypten, som har Libyen som granne och självt befinner sig i en känslig efterrevolutionär period, kommer knappast att gå i täten för att stödja utländsk aktion.

Det finns uppgifter här om att Arabförbundet, eller i varje fall dess majoritet, idag kommer att stödja en flygförbudszon. Men det blir i så fall på det absoluta villkoret att ett sådant ingripande får mandat från FNs säkerhetsråd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".