Alzheimermedicin ofta utan verkan

En mycket vanlig medicin mot Alzheimers sjukdom har ingen effekt på längre sikt. Brittiska forskare har kommit fram till att medicinen är lika verksam som sockerpiller i att förhindra att patienten hamnar på sjukhem.

För sju år sedan kom den första generationen läkemedel mot alzheimer.

Medicinen kallas Aricept och påverkar en signalsubstans i hjärnan, acetylkolin som i sin tur kan påverka patientens minne och tankeförmåga.

Nu har en grupp brittiska forskare gjort en oberoende studie av medicinens effekt.

Drygt 550 patienter har följts under flera år. Studien är bekostad av brittiska hälsovårdsmyndigheter och publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Bättre på kort sikt
Resultatet är dystert. I och för sig: efter två års medicinering fick patienterna en tydligt förbättrad intellektuell förmåga och de blev bättre på att göra enkla vardagssysslor, som att handla och laga mat.

Men efter ytterligare ett år hade det ingen effekt på sjukdomsförloppet. Då hade 42 procent av de som fick medicinen tagits in på sjukhem.

I en kontrollgrupp, som endast fick sockerpiller, hade nästan exakt lika många blivit lika dåliga av sin sjukdom, 44 procent.

Blygsam effekt
Enligt Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket, var studiens resultat väntat.

– Jag är inte särskilt förvånad, för vi har ju känt till att det här läkemedlen har en förhållandevis blygsam effekt. Det är en ganska liten del av de patienter som behandlas som får ett bra svar på behandlingen.

Björn Beermann vill nu att läkare mer noggrant följer upp sina patienter.

– Det ökar ju behovet av att man noggrant värderar behandlingseffekten hos varje patient som man börjar behandla. Och att man slutar behandlingen om man inte får det önskade resultatet, säger Björn Beerman.

Även Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, berättar är det väl känt att medicinerna inte har så stor effekt.

– Medicinen är inte supereffektiv, men vi vet att den har en viss effekt hos vissa patienter med Alzheimers sjukdom. Ibland kan vi se väldigt stora effekter, oftast ser vi inga effekter. Det är kanske hos en av fyra–fem patienter som den har effekt.

Oklart om effekter
Problemet är att det är svårt att i förväg veta vilka patienter som kommer att ha nytta av medicinen.

– Om man har en patient som har många andra sjukdomar samtidigt så är man mer osäker på om den kommer att ha effekt. Till exempel om de har svåra kärlsjukdomar i hjärnan eller andra kroppsliga sjukdomar, då känner man en stark osäkerhet om det kommer att ha effekt.

Ungefär 120 000 svenskar har Alzheimers sjukdom och runt 20 000 nyinsjuknar varje år. Att behandla en patient med Aricept kostar ungefär 12 000 kronor på ett år.

Rimligt att pröva
Ingmar Skoog tycker det är rimligt att som i dag pröva medicinen på många patienter för att sedan sluta behandlingen om den inte har effekt.

Men det stora hoppet står till kommande generationens läkemedel.

– De här medicinerna påverkar bara symtomen vid Alzheimers sjukdom. Det man nu skulle vilja ha är medicin som påverkar sjukdomen i sig. Men det kommer väl att dröja ett antal år innan sådana mediciner kommer fram.

Hur länge kan det dröja?

– I alla fall fem–tio år, skulle jag tänka mig, säger Ingmar Skoog.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista