Klicka för grafik - härdsmälta

Havsvatten ska kyla överhettad reaktor

Arbetet fortsätter för att avvärja härdsmälta
1:29 min

Fortfarande arbetas det febrilt med att kyla reaktorn vid kärnkraftverket i Fukushima. Det var där en kraftig explosion tidigare på lördagen förstörde betongväggarna kring en av reaktorerna.

Det är dramatiska bilder som återigen når oss från Japan. Effekterna långt mer än ett dygn efter jordskalvet fortsätter att förskräcka och förfära.

På lördagsförmiddagen, tidig kväll lokal tid, visar suddiga bilder från övervakningskameror kärnkraftverket Fukushima. Plötsligt syns en kraftig explosion.

Med en obeskrivlig kraft som från ett raketanfall kastas partiklar i hög hastighet upp mot den gråmulna himlen. Mörkgrå rök pumpar ut mot skyn i ett massivt moln. Varningsklockor klämtar.

Några skadas av explosionen, andra av radioaktivitet.

I japansk tv kommenterar korrekta experter händelseförloppet. Bilder tagna efter explosionen, när röken lagt sig, visar ett naket stålskelett. Betongytterhöljet av byggnaden som rymmer en reaktor är som bortblåst.

Däremot ska reaktorns metallomslutning inte ha skadats i explosionen och läckaget av radioaktivt material har minskat kraftigt efter explosionen.

Evakueringsområdet har utökats, från en mil runt kärnkraftverket till det dubbla.

Mitt i natten fortsätter arbetet med att kyla den överhettade reaktorn. För att stabilisera temperaturen pumpar räddningsmanskapet tusentals liter havsvatten för att avvärja risken för en härdsmälta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".