Libyens tomma stol på mötet förevigas. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Arabländer stödjer flygförbudszon över Libyen

Egypten har tigit i frågan
1:27 min

Arabförbundet ställer sig bakom en flygförbudszon över Libyen. Beslutet togs på ett extrainsatt möte i Egypten. Samtidigt inledde Muammar Kadaffis styrkor på lördagen en attack mot staden Misrata, den sista i västra Libyen som oppositionen kontrollerar.

En delegation från rebellernas nationella råd i Benghazi finns här i Kairo och har lämnat över ett brev till arabförbundets generalsekreterare, där de ber om arabvärldens hjälp att stoppa blodbadet i Libyen.

De ber arabstaterna stödja en flygförbudszon över Libyen och erkänna dem, i stället för regimen, som det libyska folkets representanter.

Varken rebellerna eller Kadaffiregimen är med på Arabförbundets extramöte, Libyen har uteslutits från organisationen.

Amr Moussa, Arabförbundets egyptiske generalsekreterare, vill att arabstaterna ska stödja en flygförbudszon. Det har de sex gulfstaterna, med Saudiarabien i spetsen, sagt i flera dagar att de också vill.

– För att skydda det libyska folket ber vi FN:s säkerhetsråd att besluta om en flygförbudszon, sa Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa efter mötet i Kairo.

Egypten, som har Libyen som grannstat och självt befinner sig i en känslig efterrevolutionär fas, har iakttagit total officiell tystnad i frågan. Framför allt Syrien och Algeriet har sagts ogilla tanken på internationella ingripanden i Libyen.

Men trots oenigheter och tveksamheter kommer Arabförbundet att städja en flygförbudszon, och därmed ge Nato, USA och EU det regionala stöd de alla har sagt är ett villkor om man över huvud taget ska diskutera utländsk militär inblandning i Libyen.

Arabförbundets samtycke var det villkor såväl USA som Nato och EU hade ställt för att en flygförbudszon ska kunna diskuteras. Utan regionalt stöd skulle det annars framstå som ännu en västlig inblandning i ett arabland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".