Ökat intresse för börsintroduktioner

Intresset bland företag att notera sig på Stockholmsbörsen ökar igen. Det har dessutom varit en bra affär att köpa aktier i ett av de nya noterade börsbolagen i år, nämligen Oriflame. Nu väntar fler introduktioner, tror Björn Janssson, som är analyschef på investmentbanken Enskilda.

-Mot bakgrunden att introduktionen av Oriflame gick bra, så skulle det inte vara förvånande om fler företag söker sig till börsen, säger Björn Jansson, analyschef på investmentbanken Enskilda.

Sminkföretaget Oriflame introducerades på Stockholmsbörsen i mars i år. De som nappade på erbjudandet fick betala 190 kronor kronor per aktie. Nu handlas aktien för ungefär 270 kronor, alltså över 40 procent mer.

Hela Oriflame är nu värt 13 miljarder kronor, och det är den största introduktionen på Stockholmsbörsen i år. I juni i år gjorde också spelföretaget Unibet och elektronikföretaget Note entré på börsen. Dom som nappade på Unibets erbjudande har hittills fått se sina aktier öka med 18 procent i värde. Notes aktier har däremot sjunkit med 12 procent.

Introduktionerna i år var de första sedan sommarern tjugohundratvå. Det lyckosamma utfallet ,för särskilt Oriflame, gör alltså att aktieanalytikerna nu tror att fler bolag kommer att ta in kapital från aktiemarknaden.

-Får vi just ett gynnsammare finansklimat, så kommer de företag som tidigare planerade en börsintroduktion att söka sig dit igen, säger Niclas Wellfelt, aktiestrateg på Alfred Berg. 

Bara de senaste veckorna har så skilda bolag som fotoframkallningskedjan Fotoquick, medicinteknikföretaget Pharmacia Diagnostics och transportföretaget Flygbussarna visat intresse för att gå till börsen.

                                                                      Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista