1 av 10
Människor vilar i ett evakueringscentrum i Hachinohe, Japan. Foto: Kyodo News/Scanpix.
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
Poliser i ett område i Sendai. Foto: David Guttenfelder/Scanpix.
6 av 10
Märkliga bilder efter katastrofen. Foto: Shuji Kajiyama/Scanpix.
7 av 10
Försök till vardagsliv i Sendai. Foto: Koji Sasahara/Scanpix.
8 av 10
Brinnande raffinaderi i Tagajo nära Sendai. Foto: Junji Kurokawa/Scanpix.
9 av 10
Sendaibo läser senaste nytt om katastrofen. Foto: Kyodo/Scanpix.
10 av 10
Klicka för grafik - härdsmälta

Ekot direktrapporterar om Japan 13-14 mars

"Risken för en hårdsmälta finns fortfarande"
1:25 min

Måndagen inleddes med nya prövningar för de redan hård drabbade nordöstra delarna av Japan. En tsunamivarning utfärdades och en ny explosion inträffade i ännu en reaktor i det kärnkraftverk där en liknande explosion inträffade häromdagen.

05:45

Thomas Ichimura är student i Tokyo men har bott och studerat i Sendai, en av de utsatta städerna. Och han har svårt att få kontakt med sina vänner där.

05:40

Japans försvarsdepartement har nu beslutat att använda reservister i räddningsarbetet. 6 500 personer har sagt sig villiga att ställa upp, trots att de har civila jobb. De kan komma att hjälpa katastrofoffren med mat och hygien.

Japans försvarsminister, Toshimi Kitazawa, har rest till staden Sendai för at övervaka evakueringen därifrån.

04:50

Tokyobörsen föll 6 procent i eftermiddagshandeln.

Den japanska Centralbanken BOJ väntas idag diskutera ytterligare lättnader i penningpolitiken, uppgav en källa med insyn i diskussionerna till Reuters.

BOJ hade på måndagen skjutit till totalt 183 miljarder dollar till banksystemet.

04:44

Kraftbolaget Tepco meddelade senare att de sju som saknades efter explosionen i kärnkraftverket Fukushima 1 hade lokaliserats. Totalt nio personer uppger ha skadats, rapporterar Jiji Press.

04:31

En stor flodvåg sågs från en helikopter utanför Japans kust, men den meteorologiska myndigheten säger sig inte ha upptäckt några tecken på en ny tsunami.

Myndigheterna inledde evakuering i några av de tidigare ödelagda strandområdena.

En halvtimme efter larmet avblåstes varningen. Då hade ingen flodvåg nått land.

04:18

Sju personer saknas efter explosionen och tre har skadats, uppger kraftbolaget nu, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

04:12

En talesman för den japanska regeringens talesman sade att reaktorinneslutningen som drabbats av den senaste explosionen troligen är oskadd och att risken för ett större radioaktivt utsläpp är liten.

En talesman för kraftbolaget Tecpo uppgav att några arbetare vid kraftverket hade skadats vid explosionen, men angav inget antal.

Myndigheterna har tidigare beordrat evakuering av alla inom en två mils radie från kärnkraftverket Fukushima 1. Runt 210 000 människor har lämnat zonen.

En talesman för Japans strålskyddsmyndighet uppmanade de som fortfarande finns kvar inom evakueringszonen att bege sig inomhus. Runt 750 personer, patienter och personal vid sjukhus och vårdhem, fanns på måndagen fortfarande kvar innanför tvåmilsgränsen.

04:03

Omkring 1 000 döda hittades där de flutit i land i det hårdast drabbade området på halvön Ojika i Miyagi. Ytterligare 1 000 har upptäckts i staden Minamisanriku där den lokala regeringen inte lyckats få kontakt med 10 000 invånare, över hälften av lokalbefolkningen.

03:53

Omkring 2 000 döda kroppar har påträffats vid två stränder i japanska prefekturen Miyagi, enligt japanska  nyhetsbyrån Kyodo.

03:46

Kärnkraftsoperatören Tepco uppger att reaktorhöljet inte skadades av explosionen, rapporterar nyhetsbyrån Jiji press.

03:45

 Tsunamivarningen  gällde samma region som tidigare drabbats hårt i fredagens massiva skalv och av den första tsunamin, uppger lokala medier.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo kan den nya tsunamin vara upp till tre meter. Myndigheterna har utfärdat varningen för Stilla havskusten, inklusive Fukushima, som drabbades av fredagens katastrof.

03:32

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktorn 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

03:30

En explosion har inträffat i en reaktor på kärnkraftverket Fukushima 1. Tv-bilder visar hur rök väller upp ur reaktorbyggnaden.

03:15

En tre meter hög tsunami siktas utanför Japans kust. Den befaras nå nordöstra Japan om 15 minuter, enligt japanska medier.

03:03

Den japanska centralbanken BOJ pumpar in 147 miljarder dollar på penningmarknaden, uppger nu AFP.

03:01

Aktierna i Japans biltillverkare föll över 10 procent på måndagen sedan investerarna reagerat på att fabrikerna stängts efter landets största skalv i historien.

Världens största biltillverkare Toyota fick se sina aktier falla med 10,4 procent medan Nissan dök 10,8 procent och Honda gick ned 7,7 procent.

02:55

Japans centralbank pumpade in 85 miljarder dollar på penningmarknaden i avsikt att dämpa oron på finansmarknaden som skalvet och tsunamin orsakat.

Det var centralbankens första så kallade samma-dags-operation sedan maj förra året när finanskrisen i Grekland seglade upp på den globala finansmarknaden.

Centralbankschefen Masaaki Shirakawa sade på söndagen att banken kommer att pumpa in stora summor i banksystemet under måndagen och underströk därmed bankens avsikt att försöka bibehålla stabiliteten på marknaden.

01:43

Tokyobörsen störtdök när den öppnade för vid ettiden, efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan i fredags.

Hittills har Nikkei index fallit med omkring fem procent.

01:13

Tokyobörsen har nu, knappa kvarten efter öppning, fallit 4 procent,

01:11

Japanska centralbanken Bank of Japan har pumpat in 7 000 miljarder yen, motsvarande 500 miljarder kronor, till marknaden

01:03

Tokyobörsen föll 2,05 procent när den alldeles nyss öppnade för första gången sedan jordbävningen.

00:59

Japans kamp med att undvika en fullskalig härdsmälta kan komma att skada den globala kärnkraftsindustrin, rapporterar Reuters.

Planer på att bygga ett flertal nya kärnkraftverk kan raseras och den förväntade efterfrågan på uran till dessa kan komma att utebli.

00:44

2,6 miljoner hushåll beräknas vara utan elektricitet i Japan och nästan 3,2 miljoner människor ska vara utan gasförsörjning.

Läget är kritiskt eftersom det fortfarande är vinter i landet och temperaturen går ner till omkring nollgradigt nattetid. 1,4 miljoner personer rapporteras också sakna tillgång till vatten.

00:14

New York Times har publicerat satellitbilder där katastrofdrabbade platser i Japan jämförs före och efter tsunamivågen.

23:40

Elbolaget Tepco har rapporterat till till den japanska regeringen att en ökning av strålningen har noterats i kärnkraftverket Fukushima 1.

23:19

Tidigt på måndagmorgonen, lokal tid, rapporteras att Yenen stiger kraftigt på de asiatiska marknaderna.

23:10

I Japan har nästan 600 000 människor evakuerats från det jordbävnings- och tsunamidrabbade området.

FN:s katastrofsamordningsorgan säger att internationella räddningsteam är på väg ut i bland de hjälpbehövande men att räddningsinsatserna hindras av de många efterskalven, tsunamivarningar och bränder.

Många områden längs den nordöstra kusten går inte heller att nå via vägar, säger FN-organet.

Tusentals människor saknas fortfarande, och mer än 10 000 befaras ha omkommit.

23:00

Fortfarande är det svårt att se den fulla omfattningen av katastrofen i Japan, där en jordbävning och efterföljande tsunami har ödelagt stora delar av landet. Klart står dock att det kan handla om det dyraste skalvet i historien, rapporterar CNN.

Analysföretaget Eqecat räknar med att förluster från skalvet, tsunamin och bränder kommer att uppgå till minst 100 miljarder dollar.

22:47

De planerade elavbrotten i Japan har flyttats fram till tiotiden lokal tid, alltså tvåtiden på morgonen svensk tid.

22:44

Japanska medier rapporterar att 42 människor räddades i dag i Minamisanriku, en stad i nordöstra japan, där uppskattningsvis 10 000 människor – mer än hälften av stadens invånare – är försvunna.

22:41

Japanska myndigheter har sagt till IAEA att radioaktiva nivåer utanför kärnkraftverket i Onagawa har återgått till det normala. Tidigare i dag rapporterade IAEA om nivåer som översteg det normala.

22:20

Fler amerikanska krigsfartyg anlände utanför Japans kust på söndagen, för att bidra till hjälpinsatserna efter den kraftiga jordbävning och tsunamin.

22:16

Nu, två dagar efter tsunamin har hundratals arbetare från sök- och räddningsgrupper anlänt till den krisdrabbade kuststaden Natori, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

22:12

Från och med 22:20, svensk tid, kommer japanska myndigheter att stänga ner elektriciteten i vissa regioner i Japan, detta på grund av den brist på energi som uppstått efter problemen vid kärnkraftverket i Fukushima.

Premiärminister Naoto Kan sade i dag att han har tillåtit nedsläckningarna för att förebygga plötsliga större försörjningsavbrott.

22:04

Förstörelsen i Japan är nästan ofattbar och skräcken för ett kärnkraftshaveri är påtaglig. Arbetet med att kyla reaktorerna med havsvatten, pågår frenetiskt. Också vid en tredje reaktor arbetas intensivt för att få ned temperaturen.

Johan-Mathias Sommarström sammanfattar läget i Japan på söndagskvällen.

21:09

USA förväntar sig inte uppleva några "skadliga nivåer" av strålning från Japans jordbävningsdrabbade kärnkraftsreaktorer, sade USA:s strålskyddsmyndighet i dag, enligt Reuters.

– All tillgänglig information indikerar att väderförhållandena har gjort att de mindre utsläppen från Fukushimas kärnreaktorer har blåst ut över havet, bort från befolkade områden, sade myndigheten i ett uttalande.

20:09

Japans största elbolag Tepco, som framför allt levererar el till östra Japan, kommer under måndagen att göra planerade avstängningar av elektriciteten.

Tepco kommer att rotera avstängningarna regionalt och anledningen är brist på el efter att flera kärnreaktorer har fått stänga ner akut efter jordbävningen.

19:37

Tokyobörsen och andra japanska finansmarknader kommer att öppna under måndagen som vanligt, sade regeringen i dag.

Finansminister Shozaburo Jimi sade i ett uttalande att myndigheterna kommer att titta noggrant på aktiviteten på marknaden för att förhindra otillbörlig marknadspåverkan i spåren av katastrofen.

19:23

Försäkringsersättningar efter naturkatastrofen i Japan kan komma att överstiga 35 miljarder dollar, vilket motsvarar över 220 miljarder svenska kronor. Det är mer än hela den globala katastrofförlusten för försäkringsbranschen under 2010, säger analysbolaget Air enligt tv-kanalen al-Jazira.

I det beloppet har inte effekterna från den efterföljande tsunamin, eller kostnader för eventuella strålningsskador räknats med, säger bolaget.

18:09

En talesperson vid kärnkraftverket Tokai bekräftar att en pump som ska kyla ner reaktorn har slutat att fungera, men att det finns en fungerande reservpump. Reaktorn kan därför kylas ner, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

17:21

Kylningssystemet i en reaktor vid kärnkraftverket Tokai uppges ha stannat, enligt uppgifter från lokal media som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Tokai ligger 12 mil norr om Tokyo, betydligt närmare än Fukushima 1, där de tidigare reaktorproblemen har uppstått.

16:51

Läget i kärnkraftverket Fukushima 1 är fortfarande allvarligt, konstaterar Strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg.

– De här reaktorerna får anses som förstörda, säger han till Ekot om de två reaktorer där havsvatten redan pumpats in för att kyla anläggningen.

Enligt Leif Moberg kommer det att dröja minst tio dagar innan man lyckas komma ner i en värme som är hanterbar i reaktorerna vid Fukushima 1.

– Vad vi förstår har man en partiell härdsmälta. Vad man kan se till är att det här inte växer, säger Leif Moberg.

16:34

Danmark och Norge går längre än Sverige i sina varningar till medborgarna. Alla tre länder varnar för icke nödvändiga resor till områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. Men Danmark och Norge avråder även för resor till Akita, Yamagata och Tochigi.

Enligt danska myndigheter handlar det om att undvika områden nära kärnkraftverket i Fukushima.

16:06

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, planerar att pumpa in pengar på marknaden under måndagen i ett försök att stabilisera handeln, rapporterar AFP.

Tokyobörsen väntas falla till följd av jordbävningen och flodvågen när handeln öppnar igen.

15:00

Nödläge har utfärdats vid ytterligare ett japanskt kärnkraftverk, Onagawa, sedan förhöjd strålning konstaterats, uppger Internationella Atomenergiorganet IAEA enligt nyhetsbyrån AFP.

Nödläget deklarerades eftersom för hög radioaktiv strålning har konstaterats i området utanför verket, skriver IAEA. Det hela tonas senare ner, med största sannolikhet handlar det om ett falsklarm. Den uppmätta radioaktiviteten uppges ha orsakats av ett moln som blåst förbi från kärnkraftverket Fukushima. 

14:22

Förberedelser görs för att pumpa in havsvatten i ytterligare en av de kärnkraftsreaktorer som finns vid anläggningen Fukushima Daiichi. Det innebär att sammanlagt tre av sex reaktorer behöver kylas ner med saltvatten, rapporterar Reuters.

Tidigare har reaktor nummer 1 och 3 kylts ner med havsvatten, nu ska Tepco även pumpa in vatten i reaktor 2 vid Fukushina Daiichi.

14:19

Myndigheterna i Japan har varnat för ett nytt skalv i Tokyo, som kan ha en magnitud på sju. Det berättar Sebastian Milton från Källby utanför Lidköping, som studerar japanska i Tokyo.

– Man vet inte var, men man räknar med att det eventuellt kommer ett större efterskalv. Det är väl det man går och väntar på, säger han till P4 Skaraborg.

– Jag är mer rädd för ett efterskalv än för kärnkraften. En jordbävning kommer ju helt utan förvarning.

13:45

Franska myndigheter har uppmanat franska medborgare att lämna Tokyo "under några dagar", rapporterar nyhetsbyrån AFP. I uppmaningen hänvisas till risken för nya skalv och den eventuella fara som det skadade kärnkraftverket norr om Tokyo kan innebära.

13:17

Svenska UD avråder nu från icke nödvändiga resor till de hårdast drabbade områdena i Japan.

12:32

Läget är fortfarande akut, hela landet måste i ett försök att bekämpa krisen spara så mycket det går på olja och energi, säger Japans premiärminister enligt Ekots utsände. Det kan bli aktuellt med ransoneringar i landet.

Naoto Kan försökte i sitt tal lugna nationen, utan att spela ner riskerna. Han säger att han har förtröstan över att det inte ska gå så illa som många fruktar: det vill säga en härdsmälta i kärnkraftverket.

Premiärministern har i dag beslutat att fördubbla räddningsstyrkan i Japan till 100 000 personer. Det är sannolikt den största räddningsoperationen i landets historia.

12.09

Japans premiärminister Naoto Kan betecknar i dag läget som landets svåraste sedan andra världskriget. I ett uttalande kallar han situationen för den värsta krisen på 65 år och han beskriver läget på de jordbävningsdrabbade kärnkraftverket som allvarligt.

11.55

Vid kuststäderna där flodvågen har dragit fram börjar man få en bättre överblick av förödelsen.

Axel Andersson från Habo befann sig i staden Sendai när vågen rullade in.

Han har nu varit ute vid kusten och sett en hel del förstörelse, berättar han för P4 Jönköping.

11.44

Omkring 350 000 människor har evakuerats till följd av katastrofen, varav 140 000 från områdena nära kärnkraftverket i länet Fukushima.

 10.09

Ekots korrespondent Nils Horner befinner sig sju mil från kärnkraftverken i Fukushima.

– Jag har besökt flera samhällen som är i det närmaste ödelagda. Jag såg en hybrid-Toyota som stod uppe på en mur och hängde halvvägs ut över havet.

– Andra fordon har slungats in i övervåningen i byggnader. Hus har sjunkit ihop som pannkakor och i dessa spillror försöker människor leta efter sina käraste ägodelar.

09.45

En man som drogs med en och en halv mil ut till havs av tsunamin räddades på söndagen.

60-årige Hiromitsu Shinkawa klängde sig fast vid sitt eget hustak när han upptäcktes och räddades av ett japanskt marinfartyg, två dagar efter fredagens katastrof.

09.07

 för en explosion också i reaktor tre, precis som hände i reaktor ett", sa den japanska regeringens talesman Yukio Edano vid en direktsänd presskonferens här i Tokyo för en stund sedan.

Han försökte också lugna japanerna med att säga att "om det blir en explosion så kommer det inte att få tydlig påverkan på människors hälsa".

Tidigare i dag sa Yukio Edano, att en eller kanske två, partiella härdsmältor redan kan ha inträffat.

En partiell härdsmälta innebär att en eller några kärnbränslestavar överhettas och börjar smälta på grund av bristande kylning.

– Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1. Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en sådan är möjlig, sa Yukio Edano.

08.29

Antalet döda i Japans skalv och tsunami kommer troligen att överstiga 10 000 enbart i länet Miyagi, sade en regional polischef till reportrar på söndagen, enligt etermediebolaget NHK.

I går lördag rapporterades 10 000 människor saknade i hamnstaden Minamisanriku i samma län.

08.00

Svenska UD har fått kontakt med det dryga tiotal svenskar som man känner till finns i det värst drabbade området kring Sendai. Alla uppges vara välbehållna och fysiskt oskadda. 

 07.58

Fukushima i Japan är oroande, säger Lennart Carlsson, avdelningschef för kärnkraftssäkerhet vid Strålsäkerhetsmyndigheten, som nu följer utvecklingen i Japan dygnet runt.

07.41

Den japanska regeringen meddelade att det finns risk för ännu en explosion vid kärnkraftverket i Fukushima, skriver AFP. 

Man gör bedömningen att själva kärnreaktorn ska kunna stå emot explosionen.

06.32

Den officiella dödssiffran uppgår nu till 1 800. Samtidigt saknas 10 000 människor i hamnstaden Minamisanriku.

06.22

Fredagens skalv, ett av de kraftigaste som någonsin uppmätts, flyttade Japans huvudö Honshu omkring 2,4 meter, enligt amerikanska mätinstitutet USGS.

06.14

Uppgifterna om vad som egentligen händer vid kärnkraftverken i Fukushima är oklara.

Det tycks dock stå klart att nödkylsystemen nu är utslagna i två kärnkraftverk och att någon eller några bränslestavar delvis ska ha smält och radioaktivitet ha läckt ut.

06.13

I Tokyo gick det i förmiddags ut ännu ännu ett jordbävningslarm ut på de japanska mobiltelefonerna, rapporterar Ekots utsände.

Gatorna är nästan tomma och i affärerna börjar matvarorna ta slut. Människor hamstrar förnödenheter.

06.02

Antalet människor som misstänks ha utsatts för strålning uppgår nu till 150, rapporterar japanska medier. 15 fall har bekräftats.

05.52

Den japanska regeringens talesman Yukio Edano uteslöt inte att en partiell härdsmälta kan ha inträffat de två värst utsatta reaktorerna nummer 1 och 3 i kärnkraftverket Fukushima 1.

– Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1, sa han vid en presskonferens på söndagen.

– Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en sådan är möjlig, se han.

05.17

Japanska medier rapporterar att fler än 100 människor nu tagits in på sjukhus kring Fukushima efter att ha utsatts för strålning.

04.30

Japan har bett Ryssland om hjälp för att klara energiförsörjningen.

Ryska statliga Gazprom säger sig kunna öka leveranserna av flytande naturgas  med 150 000 ton och det ryska bolaget Mechel undersöker möjligheten av utöka kolleveranserna med tre till fyra miljoner ton.

04.16

Hjälp från stora delar av världen strömmar nu in eller är på väg till Japan.

Australien, Sydkorea och Singapore har liksom USA lovat att skicka hundar, sök- och räddningsteam.

Australiens utrikesminister Kevin Rudd säger att landet erbjudit Japan fristående fältsjukhus samt team för att bistå i identifiering av döda.

Efter att EU lovat bistå räddningsinsatserna har flera länder varit snabba att ge sitt bidrag.

Storbritannien har skickat ett sök- och räddningsteam bestående av 59 man medan Frankrike bidragit med två civilförsvarsgrupper.

Kinas Röda Kors bidrar med 150 000 dollar och den afghanska provinsen Kandahar utlovar 50 000 dollar.

03.53

Mer än 200 kroppar har påträffats på en ännu en plats i nordöstra delen av landet, som drabbades hårdast av jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Enligt den japanska polisen ska de döda ha hittats i staden Higashimatsushima.

03.45

Japans USA-ambassadör Ichiro Fujisaki säger till tv-kanalen CNN att det inte finns tecken på en total härdsmälta i den reaktor där en explosion inträffade på lördagen. Däremot smälte en bränslestav delvis ner, uppger han.

03.35

Strålningsnivån vid kärnkraftverket Fukushima 1 har stigit till över gränsvärdet för säkerhet och kraftbolaget Tepco har informerat regeringen om en akut situation, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt rapporten innebär det dock inte något omedelbart hot mot människors hälsa.

Enligt tidigare uppgifter har man börjat släppa ut radioaktiv ånga från en reaktor. En liknande höjning av radioaktivitet i luften uppmättes efter liknande kontrollerade utsläpp tidigare från en annan reaktor.

Även då var Tepco skyldigt att informera regeringen om att gränsvärden överskridits.

03.20

Amerikanska marinfartyg deltar tillsammans med japanska marinen i sökandet efter saknade längs med Japans nordöstra kust.

Efter skalvet har det japanska försvaret skickat 25 fartyg till området. De söker efter saknade som sveptes ut i havet när tsunamin drog in över land efter skalvet.

USA har skickat hangarfartyget USS Ronald Reagan och två Aegis-utrustade kryssare.

Hangarfartyget anlände på lördagskvällen till vattnen utanför Kesennuma City, i länet Miyagi.

Den japanska basen Matsushima och Sendai-flygplatsen, bägge i Miyagi, översvämmades och är ur drift. Hangarfartyget kommer nu att fungera som flygplats till havs för plan som deltar i sökandet, rapporterar tv-bolaget NHK.

02.55

Japan sätter in 100 000 soldater som ska delta i räddningsinsatsen längs den skalv- och tsunamidrabbade nordöstra kusten. Det innebär, enligt regeringen att antalet soldater i området fördubblas.

02.19

Det finns fortfarande en risk för en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1, nordost om Tokyo, säger japanska strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.

– Kylningen av ena kärnreaktorn har försvunnit, men vi försöker att kyla ner den med havsvatten, säger Toshihiro Banni, chef för Japanska atomsäkerhetsmyndigheten, NISA:s internationella avdelning.

Nu ska inspektörer undersöka vilken effekt det här har, tillägger han.

En amerikansk expert säger till tv-kanalen CNN att det faktum att man nu har pumpat in saltvatten i kärnkraftverket i Fukushima kan ses som en sista utväg.

Två andra reaktorer på kärnkraftverket Fukushima 1, har också allvarliga problem just nu, enligt Toshihiro Banni.

– Elektriciteten är borta, men vi försöker återuppta elförsörjningen. Eftersom kärnreaktorerna kan kylas till viss del, men kapaciteten är inte tillräcklig och risken för en härdsmälta på någon av reaktorena finns fortfarande, säger Toshihiro Banni.

01.53

I reaktor nummer tre i kärnkraftverket Fukushima 1 har man nu påbörjat arbetet med att släppa ut radioaktiv ånga för att lätta på trycket i reaktorn, uppger CNN.

01.42

Amerikanska institutet för geologistudier (USGS) har lagt upp en karta på sin webbplats med huvudskalvet och alla efterskalv markerade.

01.37

Ytterligare 15 personer i området runt kärnkraftverket Fukushima 1 har blivit utsatta för radioaktiv strålning, har Japans myndighet för katastrofhantering bekräftat, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

01.29

Japans premiärminister Naoto Kan har nu fått kritik för att hans regering ska ha agerat för långsamt efter explosionen vid kärnkraftverket i Fukushima i nordöstra Japan, rapporterar AFP.

– Det sätt som regeringen har lämnat uppgifter väcker frågor, säger Japans största morgontidning, Yomiuri, i en ledare.

Radioaktivt läckage uppstod inom området för explosionen, men regeringen försökte att dämpa allmänhetens farhågor genom att säga att det inte fanns någon risk för härdsmälta och att radioaktivitet minskade nämnvärt efter explosionen.

Yomiuri konstaterade att det tog fem timmar innan regeringen gav all information efter explosionen som orsakade stor oro bland lokalbefolkningen.

01.06

Att man nu har pumpat in saltvatten i kärnkraftverket i Fukushima kan ses som en sista utväg, det säger Jim Walsh, doktor i internationell säkerhet vid Massachusetts institut för teknologistudier, till CNN.

– Beslutet att låta havsvatten strömma in i anläggningen är som att vifta med en vit flagga. När de gör det betyder det att kärnkraftverket kommer att läggas ned för gott. Så fort man låter saltvatten strömma förstör det reaktorn och den kommer inte att starta upp igen. Det gör man bara som en sista utväg, säger Jim Walsh.

När ingen elektricitet fanns att tillgå som kunde kyla systemet, och heller ingen kylvätska fanns att tillgå, vidtog man den här sista utvägen, säger han.

– Dessutom ser vi nu hur ytterligare en reaktor i närheten har samma problem som den nu krisdrabbade reaktorn hade inledningsvis. Det är som en déjà vu, säger Jim Walsh.

Jim Walsh gör ändå bedömningen att det är mindre troligt att en härdsmälta kommer att äga rum, och om det ändå skulle hända finns säkerhetsanordningar för att hålla radioaktiviteten inkapslad.

00.42

Ett efterskalv har skakat Sendai i Japan, berättar CNN. Efter det inledande skalvet har 250 efterskalv över fem på Richterskalan rapporterats, nästan 50 av dem har havt en magnitud över sex.

00.31

En härdsmälta kan vara på gång i en av kärnreaktorerna vid Fukushima 1, sa en tjänsteman vid Japans strålskyddsmyndighet till CNN på söndagmorgonen lokal tid.

Toshiro Bannai, chef för myndighetens internationella frågor säger sig dock vara säker på att de ansträngningar som görs för att kontrollera krisen kommer att vara framgångsrika.

Toshihiro Bannai sade vidare att ingenjörer inte har kunnat komma tillräckligt nära reaktorkärnan för att kunna följa exakt vad som händer, men han baserade sin slutsats på det faktum att halter av radioaktivt cesium och radioaktivt jod hade mätts upp i luften på lördagkvällen, lokal tid.

Sedan dess har man fört in havsvatten och grundämnet bor i kärnkraftverket för att försöka kyla ner kärnbränslet.

Ekots direktrapportering från 2011


#link=252921##link=252918##link=252920##link=252915##link=253090##link=253307##link=253467##link=254163##link=254161##link=254160##link=254159#

TEMASIDA | #link=252647#UR Samtiden Tema: Naturkrafter
BAKGRUND | #link=252608#Ekots utrikesbakgrund
BAKGRUND | #text=4396028# 2005-01-17
WEBB-TV | #link=252632#Nyhetsbyrån AP
TWINGLY | #link=252650#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".