Yukos klarar inte skuldbetalningar

Problemen växer för den ryska oljejätten Yukos. Idag kom beskedet att en fransk bank kräver in pengar för ett lån.

Varje dyker nya problem upp för den ryska oljegiganten Yukos som jagas av den ryska staten för skattebrott. I fredags nya skatteskulder, i lördags en razzia mot bolagets huvudkontor.

Idag kom dessutom beskedet att Yukos försummat avbetalningar på ett sjumiljarders-lån till en franska bank. Det innebär att det inte bara är den ryska staten som jagar Yukos, utan även utländska kreditgivare börjar dra öronen åt sig.

Rysslands President Putin har tidigare sagt att han inte vill se Yukos gå i konkurs, men kan Yukos inte komma överens med skattemyndigheterna före onsdag, då skatteskulden ska vara betald kan konkursen vara nära .

Analytiker säger att Yukos enda chans att överleva är att ägaren Chodorkovsky överger sina aktier. Därmed skulle Putin vunnit en dubbelseger - oligarken med politiska ambitioner är detroniserad och staten får kontroll över oljan.

                                                    Edvard Unsgaard Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".