Sendai två dygn efter skalvet. Foto: David Guttenfelder/Scanpix.

Svenskar i katastrofområdet välbehållna

"Några är på ett hjälpcenter"
1:49 min

UD har fått kontakt med det dryga tiotal svenskar som man känner till finns i det värst drabbade området kring Sendai. Alla är välbehållna och fysiskt oskadda, säger Tobias Nilsson, på UD:s pressjour.

– Samtliga svenskar som UD i Stockholm, vår konsulära enhet och ambassaden kände till, som har vistats i de här värst drabbade områdena har vi hört av - antingen direkt via UD eller anhöriga.

Hur mår de?

– Det har jag svårt att svara på för varje individ, men en del av dem är på ett slags hjälpcenter som finns i staden där. De får hjälp där av japanska myndigheter, plus förnödenheter.

Hur hjälper ni svenskarna?

– Vi håller kontakt med japanska myndigheter för att se vad de planerar för insatser för att ta sig dit och för att hjälpa svenskarna på plats. Det är framför allt japanska myndigheter som kan det, så vi står i kontakt med dem och försöker förmedla till svenskarna på plats vad vi vet.

Så det svenskarna har att göra är att vänta?

– Ja.

Går det att ta sig därifrån över huvud taget?

– Jag vet inte exakt hur kommunikationerna fungerar. Det är svårt att få uppgifter om det, men vår ambassad jobbar på att försöka ta reda på mer om transportmöjligheterna - tåg och bussar.

Vilka råd ger ni för området just nu?

– Vi rekommenderar ingen att resa till de drabbade områdena. Däremot har vi ingen formell avrådan just nu, men vi ser hela tiden över situationen - UD i Stockholm och ambassaden, tillsammans med andra EU-länder.

UD fortsätter att diskutera frågan om att utfärda en formell avrådan för svenskar att bege sig in i katastrofområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".