Salo är beroende av Nokia. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Nokias framtid svart orosmoln över hel region

"Något kommer att hända"
2:05 min

Nu har telekomkoncernen Nokia påbörjat de samarbetsförhandlingar som väntas leda till personalnedskärningar. På Nokias fabrik i finländska Salo har man redan drabbats hårt av nedskärningar och trots att vd Stephen Elop själv besökte fabriken för ett tag sedan för att försäkra att den blir kvar är oron stor bland de anställda.

– Alla är lite osäkra. De säger att det inte påverkar oss, men jag tror att det kommer att hända någonting - för det har alltid hänt något här också när det har gjort det på annat håll. Så jag tror att fler kommer att sparkas, säger Tanja Kuronen som arbetar på Nokia i Salo.

Hon är en av Nokias 2 200 anställda i Salo. Nu har hon ledigt och fikar på stan, en stad där Nokia är den största arbetsgivaren, med många lokala underleverantörer.

Nokias samarbete med Microsoft i kombination med att en ny Nokiafabrik ska byggas i Vietnam ska inte påverka fabriken i Salo enligt Nokialedningen, i alla fall inte just nu.

Men vid sidan av de kommande "microsoftuppsägningarna", som de kallas, ska närmare 300 personer bort i vår också i Salo, när tillverkningen av datorlika mobiler ska bli snabbare och mer effektiv. Ett beslut som kom redan förra året efter att antalet anställda först minskats på frivillig väg.

Och på sikt har man egentligen inte fått några garantier i Salo. Utsikterna för ekonomi och sysselsättning är dystrare i den här regionen än i resten av Finland, visar en färsk rapport och det gör att Nokia är vikigt för alla på orten - inte bara för de anställda, säger cykelhandlaren Pasi Hilden.

– Nokia är jätteviktigt för Salo, men jag tror att det är borta om fem år, säger Pasi Hilden.

Han påpekar att då berörs de alla, hans cykelverkstad, liksom restaurangen och videobutiken på andra sidan gatan och kaféet där Nokiaanställda Tanja Kuronen har fikat färdigt.

Hon, liksom många andra Salobor, tror att Nokia på sikt kommer att lyckas med såväl sina datorlika mobiler som lågprismobilerna, men att framtidens telefoner nog kommer att tillverkas utomlands. I så fall blir det svårt för Salo.

– Salo dör, helt enkelt. Den största firman med mest arbetare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".