Engqvist: Nationell taxa inte uteslutet

Folktandvården måste bli bättre på att samordna taxorna över landet. Det säger socialminister Lars Engqvist efter Ekots granskning.

Om prisbilden inte förändras utesluter Lars Engqvist inte att införa en nationell taxa igen.

– I huvudsak ska folktandvården diskutera sinsemellan. Det är viktigt att ha begripliga taxor, säger han. 

– Är det väldigt stora skillnader så tycker jag att det är ett problem. Det blir svårt för en medborgare i ett landsting att man ska betala så mycket mer för en viss behandling än vad kompisen gör som bor i ett annat landsting, säger Lars Engqvist.

”Ett Sverige som är påväg att segregeras”
Anna-Karin Malén har sökt hjälp på Folktandvården i Sandviken. En plomb har lossnat och hon har ont. Hon är besviken över hur dyrt det blivit att gå till folktandvården.

– Det visar att Sverige är på väg att segregeras. Du har folk som har råd att gå till tandläkaren och sedan så har du folk som har råd att dra ut sina tänder och bli tandlösa.

– Jag tycker att vi har nedrustat tandvården alldeles fruktansvärt de senaste året i och med att de har släppt priserna fria. Göran Persson sa för ett par år sedan att det blir hemskt om det blir som när han var liten. Nu är vi där. Att han inte ser det tycker jag är bedrövligt, säger Anna-Karin Malén.

Många år till enhetlig taxa
Redan år 2002 sa Lars Engqvist till Ekot att han funderade på att slopa den fria prissättningen inom tandvården om priserna skulle fortsätta att öka och variera stort över landet.

Priserna har sedan dess fortsatt att öka och tankarna på att införa en nationell taxa och organisera tandvården på samma sätt som övrig sjukvård finns kvar.

Problemet är bara att de skulle bli väldigt dyrt.

– Vi har sagt från socialdemokratisk sida att det är ett långsiktigt mål att försöka ha samma system för tandvården som för övrig sjukvård. Samtidigt vet vi om att det kostar otroligt mycket pengar och det kommer ta otroligt lång tid innan vi kommer dit, säger Lars Engqvist.

Det kommer att ta många år innan vi har en enhetlig taxa. Det blir snarare en uppmaning till folktandvården att jämföra priserna och att de tar initiativ till att ha samma prissättning, säger socialminister Lars Engqvist.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".