Trött Persson kommenterade valet

På måndagen, drygt tre veckor efter valet till Europaparlamentet, uttalade sig statsminister Göran Persson för första gången om valresultatet och det låga valdeltagandet.

Göran Persson kritiserade de som inte låtit honom återhämta sig efter sin höftledsoperation.

– Den som inte är frisk har bara en sak i huvudet, det är att bli frisk. Det hade jag hoppats få respekt för men det har jag inte fått och det förvånar mig storligen att man tycker att det är för mycket med fyra veckors konvalesens, säger Göran Persson.

Fått kritik för tystnad
Både partikamrater och statsvetare har kritiserat att Göran Persson inte har kommenterat det katastrofala resultatet i EU-parlamentsvalet.

Göran Persson gjorde klart att han egentligen inte ville träffa pressen nu heller men i samband med att Pakistans president nu besökte honom på Harpsund var det oundvikligt.

Trött statsminister
Säkerhetspådraget var enormt och Göran Persson som kom in stödd på kryckor såg märkbart trött ut. Lite uppgiven verkade han också när han för första gången kommenterade valresultatet.

– Det är en springande punkt om folk upplever det här som ett parlament som har inflytande. Jag tror att folk tycker att det är ett konstigt parlament. Någon som röstat på Junilistan sa att om vi ska utse 19 stycken av 732 så är det lika bra att rösta på någon som inte vill vara med, säger Göran Persson.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista