Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsfall i Japan och oljeprisfall i världen

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 12.37
Utslagen elproduktion stort problem
(2:27 min)
Under den första börsdagen efter jordbävningen rasade börsen över sex procent. Foto: Eugene Hoshiko/Scanpix

Tre dygn efter jordbävningen och tsunamin i Japan har de finansiella marknaderna öppnat, och nu pågår värderingen av händelserna. Än så länge ser man begränsade effekter efter katastrofen.

Förutom det som inte går att värdera, nämligen förlust i människoliv, så tycks det ändå som att de finansiella marknaderna förhåller sig avvaktande. Inte ens de närliggande asiatiska marknaderna skakade i morse svensk tid, och än så länge är det enbart börsen i Tokyo som har fallit kraftigt, ner 6,2 procent. Kärnkraftsbolagens aktier föll med över 20 procent.

I Europa är hållningen avvaktande på marknaderna. Det som sticker ut är ett franskt noterat kärnkraftsbolag, Areva, som faller drygt 9 procent på Parisbörsen.

Priset på råolja faller tillbaka i dag, mer än 2 procent, till runt 111 dollar fatet för Brenten, medan WTI-oljan ligger under 100 dollar. Det beror på efterfrågebortfallet i Japan, som ju är en av världens största oljekonsumenter.

Prisutvecklingen nu visar att mycket av råoljeprisets kraftiga uppgång är efterfrågestyrt, kombinerat med oron i de oljeproducerande arabländerna.

För Japans del är bortfallet av elproduktion från de avstängda kärnkraftsreaktorerna ett så allvarligt problem att tekniken med roterande avstängning nu tillämpas. Alltså att elen stängs av i olika delar av landet under tre timmar enligt ett uppgjort schema.

Beräkningar visar att upp till halva elproduktionen kan vara utslagen och de stora kärnkraftsproducenterna Japan Atomic Power, Tepco och Tohoku Electric Power uppger i dag att kraftförsörjningen står inför enorma problem för lång tid framåt. En tredjedel av Japans kraftproduktion kommer från kärnkraften.

Även den japanska fordonsindustrin tycks vara utslagen. De tre biljättarna Toyota, Nissan och Honda stängde fabrikerna och stoppade all produktion i dag.

AB Volvos japanska bolag UD Trucks kommer inte att ha någon produktion på minst en vecka, på grund av jordbävningen i landet. Volvo har 10 000 anställda i Japan.

Japan importerar 10 miljoner ton järnmalm per månad, bland annat för stålproduktion till bilindustrin, och bortfallet kommer att påverka både malm- och stålpriserna neråt. Det gäller även priser på förädlade industrimetaller till elektronikindustrin till exempel.

Prisfall förutspås kortsiktigt men när sedan återuppbyggnaden kommer igång väntas kraftiga globala prisökningar i stället.

Japans centralbank har meddelat att den ska pumpa in motsvarande över 1 000 miljarder kronor i syfte att behålla stabiliteten på penningmarknaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".