Inte bara de grekiska fansen gladdes åt fotbolls-EM.

EM-vinst för spelbolagen

Det var inte bara Grekland och grekerna som gladdes över finalsegern i EM. Även spelbolagen kunde gnugga händer. Svenska Spel har haft en rekordomsättning på över 100 miljoner under EM.

På matchdagen placerade oddsspelarna tre fjärdedelar av sina satsningar på finalmotståndaren Portugal.

Något som marknadschefen Anders Frigren inte hade något emot. Skrällar ger nämligen klirr i kassan för spelbolagen.

– Eftersom Grekland vann förlorade vi mindre pengar än vi hade gjort om Portugal hade vunnit, i och med att folk satsade på Portugal. Den här gången kan man se spelbolaget som vinnaren, säger Anders Frigren.

Tredubblad omsättning
Tre miljoner kronor satsades på finalmatchen hos Svenska Spel.

Under EM spelade vi i Sverige för tre gånger så mycket som under VM i Japan/Sydkorea för två år sedan. Svenska Spels omsättning slutar på över 100 miljoner kronor.

Den konkurrerande spelbolagen har också gått bra. Ladbrokes omsatte 50 miljoner. Även det nyligen börsnoterade Unibet väntar sig ett gott resultat.

Tack vare skrällarna och beroende på att många matcher slutat oavgjort, vilket förhållandevis få spelare spelar på. Det säger Unibets vd Pontus Lesse som jämför med förra EM för fyra år sedan.

– Där var det nästan inga oavgjorda resultat och alla favoriter vann. Där förlorade vi och alla andra spelbolag i hela världen en väldig massa pengar. Jag tror att det blev omvända världen den här turneringen.

Många nya kunder
En annan anledning varför spelbolagen gått så bra är enligt Anders Frigren på Svenska Spel att många som tidigare inte spelat börjat spela under det här mästerskapet.

– Det är väldigt många nya kunder, folk som vanligtvis inte bryr sig så mycket om fotboll: äldre kvinnor, killar i alla åldrar som inte brukar spela, unga tjejer. Väldigt mycket folk, helt enkelt, som lägger några tior, säger han.

Visst fanns det de som trots allt överlistade spelbolagen när det gäller finalmatchen. Det märkte Karolin som arbetade i sin tipsbutik på måndagen.

– Jag jobbade själv i söndags när insatserna var som störst och jag tycket att det var många som spelade på just Grekland, för att de var otippade.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista