Katastrofen i Japan påverkar svenska företag

1:50 min

Katastrofen i Japan har slagit hårt mot landets ekonomi och många fabriker är stängda vilket också påverkat svenska företag. Bland annat ligger produktionen nere på Volvokoncernens fyra anläggningar.

Fabrikerna ska genomgå noggranna undersökningar innan de kan startas upp igen, men det är inte det enda problemet, berättar Volvos presschef Mårten Wikforss.

– Just nu kan folk inte ta sig till jobbet. Kommunikationerna ligger nere och det är ont om bensin. Så alla som inte behövs av operativa skäl ska hålla sig hemma.

När tror ni att produktionen kan återupptas igen?

– Det är svårt att säga i det här läget. Vi måste gå igenom hur det ser i anläggningarna i detalj och hur det ser ut hos våra underleverantörer. Kan de leverera komponenter?

– När fungerar kommunikationerna så att våra anställda kan ta sig till jobbet? Det finns så många stora frågetecken just nu så det går faktiskt inte att säga.

Efter jordbävningen och den efterföljande flodvågen i fredags var det flera svenska företag i japan som fick slå igen.

Tre dagar senare är det fortfarande många som är påverkade av katastrofen och när man ens kan närma sig ett normalläge är svårt att avgöra.

Fem av HM:s tio japanska butiker håller stängt och även tre av Ikeas varuhus har tvingas slå igen portarna.

Atlas Copco med 400 anställda i landet har bland annat stängt sin fabrik i Fukushima, och även på andra ställen i landet kan produktionen ha påverkats av tillgången på energi.

Katastrofen har varit ett hårt slag mot den japanska bilindustrin och många fabriker är stängda, något som även påverkar det svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv, berättar kommunikationschef Mats Ödman

– Vi har tre anläggningar och alla de har klarat sig och alla våra anställda har klarat sig oskadda.

– Men däremot är ingen produktion igång beroende på att kunderna, biltillverkarna, har stängt och då håller vi också stängt.

David Rasmusson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista