Katastrofen påverkar europeisk kärnkraftspolitik

1:22 min

Händelserna i Japan påverkar debatten om kärnkraftens framtid också i Europa. Schweiz tillkännagav för en liten stund sedan att man ställer in planerna på att ersätta landets gamla kärnkraftreaktorer med nya och i Tyskland vill förbundskansler Angela Merkel nu låta pröva säkerheten vid samtliga tyska kärnkraftverk.

Så sent som i höstas beslöt den tyska regeringen att förlänga driftstiden för landets reaktorer, oppositionen kräver att det beslutet genast rivs upp och att sju av de äldsta reaktorerna stängs av med detsamma.

Säkra är vi bara om vi genast släcker ner de äldsta reaktorerna och river upp beslutet om förlängd driftstid, sa Sigmar Gabriel, partiledare för socialdemokraterna.

Han och resten av oppositionen vill bland annat stänga reaktorerna i Brunnsbüttel och Kümmel som drivs av svenska Vattenfall, eftersom de har samma konstruktion som de olycksdrabbade reaktorerna i Fukushima. Efter ett krismöte i helgen beslutade regeringen att se över säkerheten vid alla Tysklands 17 reaktorer men i dag kommer också tecken på att regeringen faktiskt överväger att riva upp höstens kontroversiella beslut om att förlänga driftstiden för landets kärnkraftverk med i snitt 12 år.

Att hålla kärnkraftverken i drift längre än vad som tidigare var sagt är väldigt impopulärt bland tyskarna och med tre delstatsval inom de närmsta två veckorna, har katastrofen i Japan också ställt partierna inför en helt nytt politiskt läge. I lördags demonstrerade över 40.000 kärnkraftsmotståndare i södra Tyskland, protesterna var planerade sedan tidigare men är ett bra exempel på hur levande kärnkraftsmotståndet är här i landet.

Kritikerna pekar nu på att det i delar av Tyskland kan inträffa jordbävningar, om än inte lika kraftiga som de i Japan och att krisen i de japanska reaktorerna i slutändan beror på de efterföljande strömavbrotten vilket kan ske på andra sätt också. Ett scenario som diskuteras flitigt här är flygolyckor. Bara några av de tyska kärnkraftverken är tillräckligt skyddade för att för att klara att ett sportflygplan störtar på dem. En större terrorattack, med till exempel en jumbojet, klarar inget av kärnkraftverken i nuläget.

Caroline Salzinger, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista