Katastrofen i Japan

Chatt med våra korrespondenter på plats i det katastrofdrabbade Japan

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner befinner sig i staden Fukushima, i närheten av det havererade kärnkraftverket. Vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning är på plats i Tokyo och följer katastrofens verkningar.
Direkt efter deras medverkan i 17-timmen i dagens Studio Ett svarade de på frågor i en chatt.  
Läs alla frågor och svar här:

Ida:Hej och tack för bevakning på plats, det är jättemycket värt för oss med vänner i de drabbade områdena! Hur ser situationen med mat och vatten ut, varför tar det slut i affärerna? Vad tror ni händer den närmaste veckan? Vilka hjälpbehov finns på kort och lång sikt?
Staffan Sonning:Hej Ida. Vatten finns i kranarna på de flesta ställen i Tokyo. Det börjar bli värre med maten. Folk hamstrar allt de kan. Hyllorna gapar tomma. Framför allt i de värst drabbade områdena är hjälpbehovet enormt på både kort och lång sikt
Stefan:Vad upplever japanerna själva som värst i nuläget? Bristen på mat/vatten, strömavbrotten, situationen med kärnkraftverken, den dåliga informationen från regeringshåll, något annat? Vad säger folket på gatan helt enkelt.
Nils Horner:Hej Stefan, tack för frågan. En del är kritiska mot myndigheterna, andra inte alls. Jag är faktiskt imponerad av att många här tar svårigheterna med jämnmod. Det var imponerande att se hunrdatals människor i staden Hitachi köa tålmodigt för rent vatten, utan någon irritation eller sura miner.
looke:Min son studerar i Tokyo. Ska jag råda honom att åka hem?
Staffan Sonning:Hej Looke, Sådana råd vågar jag inte ge. Det finns en risk för en ny och större jordbävning, men hur stor den är, kan ingen säga
Erik:Nils Horner, hur kommer det sig att du befinner du dig i Fukushima? Borde du inte ta dig därifrån så snart som möjligt? När det gäller Japan är ju regeln att allt alltid är värre än man vågar erkänna offentligt? (pga "förlora ansiktet"-rädslan)
Nils Horner:Hej Erik, tack för omtanken. Försöker alltid bedöma riskerna i samband med såna här resor, och här verkar även internationella experter säga att strålsituationen inte når farliga nivåer för människor i exempelvis staden Fukushima.
Arne Moberg:Inget vatten. Ingen toa. Hur klarar dom sanitära epidemier.
Nils Horner:Hej Arne! Bra fråga. Tur att japanerna är duktiga på hygien, som handtvätt och annat. Men det är inte alls lätt att klara sig i flera dagar utan vatten i kranen. Längtar efter ett bad.
Gert-Ove Forsbe:Jag skulle vilja att ni redde ut VAR skadorna finns och hur stor del av Japan som är drabbat. Ibland får man intrycket att HELA Japan är drabbat. På Svd’s löpsedel igår stod det: JAPAN i SPILLROR med underrubriken Hel stad ödelagd. Hur hänger detta ihop egentligen. Japan är ju ett stort land och det är väl "bara" en liten del som är drabbad av jordbävningen/tsunamin
Staffan Sonning:Hej Gert-Ove, det är ett stort men begränsat område som hittills direkt drabbats av jordbävningen och framför allt tsunamin. Det ligger drygt 30 mil nordöst om Tokyo, vid kusten. Men indirekt drabbas hela Japan. Nu är elransonering införd, exportindustrin drabbas hårt och tom här i Tokyo börjar det bli brist på mat på grund av hamstring
Kenta Berggren:Vilken teknik är den som fungera bäst för att informera invånarna som är drabbade av katastrofen? Hur gör de?
Staffan Sonning:Hej Kenta, bäst är naturligtvis radio, eftersom batteriradioapparater fungerar även när strömmen har gått. Så länge strömmen fungerar är TV ett huvudmedium inomhus. För akutinformation används mobilerna på ett väldigt effektivt sätt. Skalvvarningar pumpas ut på SMS
Birger:Första dagen rapporterades det om ett eller två försvunna tåg. Finns det några mer uppgifter vad som hänt och antal skadade
Staffan Sonning:Hej Birger, nej det hemska är att det fortfarande är oklart vart de tagit vägen
Bosse:Hur nära är ni de havererade kärnkraftverken? Är ni inte oroliga? Hur fungerar det rent praktiskt att jobba i ett katastrofområde?
Nils Horner:Huvudprincipen är att försöka vara självförsörjande, eftersom alla har fullt upp att klara sig själva. Man måste ha ett fordon och tillräckligt bensin med sig från Tokyo, samt all mat och vatten man behöver. Satellittelefoner. Batterier. Gärna en sovsäck också. Och ofta samarbetar man med kollegor, med både råd och dåd.
moderator:Det kommer många intressanta frågor till Staffan Sonning och Nils Horner som gör sitt bästa för att hinna svara på så många som möjligt. Många har också frågor om strålning och kärnkraftssäkerhet. Läs också gärna chatten med Strålsäkerhetsmyndigheten, där du kanske hittar svar på just din fråga:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=4400533

 

Ethel karlsson:Hur är det med hem- och villa försäkringar i Japan? Kan man försäkra i ett område som är så utsatt? Om, är då premierna skyhöga?
Staffan Sonning:Hej Ethel, jag måstge bekänna min okunnighet! Det vet jag inte. Men tack för tipset, det ska jag kolla i morgon. Ett problem kan vara att tsunamiskador räknas som force majeure och inte täcks av vanliga försäkringar
Nordlöf:Har det förekommit några reporter om plundring och allmän oro i de drabbade områderna .
Nils Horner:Hej Nordlöf, har inte hört några sådana rapporter. Japan är ju känt som ett land med lite brottslighet, och folk brukar vara hänsynsfulla mot varandra. Har mycket svårt att tänka mig en situation där japaner skulle gå ut och plundra!
Mats:Klarar sjukvården att ta emot alla? Finns flottstyrkor dvs fartyg vid kusten som hjälper till? Tack för ett bra jobb gubbar
Nils Horner:Såvitt jag förstår kan sjukvården hantera den nuvarande situationen. Tragiskt nog är det ju många döda, men inte så väldigt många skadade. Tsunamin spolade bort hela samhällen, och det blev inga skadade kvar.
Frida:Hej Staffan! Min son åker till Tokyo om 2 veckor för att studera på Universitet där. Finns det risk för att vara utsatt för stråling? Han ska bo där och det är nära Sendai. Tack på förhand för ditt svar. En orolig mor
Staffan Sonning:Hej Frida, som sagt i tidigare svar: Jag ger inga råd. Men själv skulle jag inte gå med på att något av mina barn flyttade in i ett område där det finns risk för härdsmältor (plural!) förrän jag var säker på att faran var över
Erik Risberg:Med risk för att framstå som okunnig förvånas jag över rapporterna om ett bristande räddningsarbete. Förvisso är skadorna i samhället stora, men min föreställning om Japan är att man haft en god beredskap för jordbävningar, är ett välorganiserat samhälle och har goda resurser jämfört med andra länder som drabbas av liknande naturkatastrofer. Kan man redan nu se var bristerna i räddningsarbetet finns och vad som gör att man har svårt att nå fram till de drabbade?
Nils Horner:Hej Erik, bra fråga. På grund av problem med tillgänglighet är mycket om katastrofen ännu okänt. Antal offer osv. Själva räddningsinsatsen vid kusten kring Sendei är förmodligen mycket omfattande. Men problemet är tyvärr att det inte finns så många skadade och nödsatta att rädda, offren sveptes ut i havet.
en som undrar:I allt elände får man nästan en känsla att det är "fantastiskt läge" för media. En större katatastrof kana man knappast få. Men gör man det inte bekostnaden av våra rädslor och världsundergångsstämning? För oss är det ju svårt att förstå vad som är upphåsade rykten och vad som är fakta.
Staffan Sonning:Hej, Du har rätt: En av dom största farorna i en sådan här krissituation är ryktesspridningen. Vi försöker så gott vi kan sortera i floden av information och bara berätta om sådant som vi är hyggligt säkra på är rätt.
Victor Nielsen:Finns det tillräckligt med el för att hålla alla varma efter att kärnkraftverken blivit utslagna, och är det fortfarande översvämmat efter tsunamin?
Nils Horner:Hej Victor, ett stort problem är brist på el. Många japaner i nordöst huttrar under filtar, det är ner mot noll grader på natten nu. Vet faktiskt inte om helheten av översvämningsläget, där jag besökte fanns inget vatten kvar, bara förstörda hus och bilar som slungats upp i träd och liknande.
pelle:hur kan de komma sig att man inte söker hjälp tidigare de har ju snart gått 4 dagar och en andra fråga hur kan mot alla experter klassa denna katastrof som en fyra när de i själva verket är en klar sjua enligt en massa experter ?
Staffan Sonning:Hej Pelle, det är inte så konstigt som det kan verka. I ett läge när det finns 100 000 inhemska räddningsarbetare och kaoset är så stort att knappt den inhemska logistiken fungerar, skulle en massiv internationell närvaro kunna vara ett jätteproblem. Så är det ofta i katastrofsituationer där det inte finns en stark myndighet/stat som kan kontrollera: Välmenande räddningsorgansiationer trampar varandra på tårna och skapar ofta mer skada än nytta.
Birgit J:Tack för att ni förser oss med daglig information om denna fruktansvärda tragedi. Varför byggdes dessa kärnkraftverk på ställen som tydligen är olämpliga ur jordbävningssynpunkt? Kunde man inte bygga längre in i landet?
Nils Horner:Hej Birgit, den debatten lär säkert intensifieras nu. Kan för lite om kärnkraftsteknik för att våga svara på din fråga. Hälsningar Nils
hans tingsäter:Jag läste för några år sedan att man faktiskt börjat "fuska med" - eller kanske tumma på de stränga byggnadsregler som gäller för Tokyo. Vad vet du om det? Tack för dina fantastiska rapporter, även tidigare förstås. Vänl hälsn Hans Tingsäter, Söder Stockholm
Staffan Sonning:Hej Hans, Det har jag tyvärr inte hört talas om. Hittills finns det ju ingenting som tyder på det, eftersom höghusen står och svajjar, men håller. Tack för berömmet, förresten
Anders:Tack för ni finns på plats och rapporterar!!!
Staffan Sonning:Anders: Tack för att du/ni lyssnar!
Elizabeth:Nils, vad känner du till/har sett av hur sjukvårdsresurserna används i katastrofområdena. Detta med tanke på er info om delvis tomma vägar avseende transporter av bränsle, matförsörjning mm. Någon slags handafllenhet? F.ö. ett mycket intressant Studio 1. mvh elizabeth
Nils Horner:Tack för att du lyssnade, Elizabeth! Vågar inte uttala mig om din fråga, eftersom jag inte besökt några sjukhus här eller hört folk kommentera detta specifikt. Generellt får jag intryck av att myndigheterna gör så gott de kan och att det fins en hög grad av transparens. Hälsn Nils
Roger Olpers:Hej! Vad innebär det om det blir en s.k.kallad härdsmälta? Får folk fly i panik eller vad händer? Hur kommer Japan att fungera efter det här tråkiga som hänt? mvh// Roger
Staffan Sonning:Hej Roger, Filmen Kinasyndromet handlade om just det: Kylvattennivån sjunker (i filmen var det av misstag) så att bränslestavarna friläggs. Då startar en reaktion som gör att reaktorhärden blir så varm att den börjar smälta, i värsta fall smälter den sönder reaktorn. Eller så blir det en explosion, i båda fall sprids livsfarlig strålning. Den som är i närheten bör fly. I det här fallet är flera hundra tusen redan evakuerade från området
Anders:Tack för ni finns på plats och rapporterar!!!
Nils Horner:Tack för du lyssnar!
mikael:Hur kommer det sig att ett land som kallas för världens tredje största ekonomi har ett sådant stor statsskuld, i det här fallet Japan?
Staffan Sonning:Hej Mikael, det beror på att Japan har varit i nästan oavbruten ekonomisk kris i 20 år. Staten har öst ofantliga mängder pengar för att försöka lyfta ekonomin. Det har inte gått, statsskulden har byggts upp och är nu med marginal den industrialiserade världens största. För ett par månader sedan syntes en liten ljusning i ekonomin. Och så kommer detta!
Mange:Jag kollade också chatt-länken om strålning... Har ni med er egna strålningsmätare? Eller har andra utländska reportrar med sig, så att man kan få en okonstlad rapport?
Nils Horner:Hej Mange, bra fråga. Det vore utmärkt att ha en sån mätare med sig. Och det finns många anrda saker jag skulle vilja ha med mig också. Men den här typen av resor sker ofta snabbt, oväntat, mitt i natten och det finns ingen tid att få tag i allt man skulle vilja ha. Det skulle bli tungt bagage också! Men kanske ska jag be SR skicka mig en. Hälsn Nils
Anna Smidhammar:Finns det mat till vanliga vuxna i Fukushima och Sendai nu?
Nils Horner:Hej Anna, matläget verkar kärvt, men jag har inte hunnit kolla i detalj, så jag ber att få återkomma! Hälsn Nils
Bengt Larsson:Hej! Hur kommer det sig att infon är så dålig om vad som hände i kärnkraftverken. Oftast är det experter som "tror" vad som sker. Info är väl bland det viktigaste. Vet inte myndighetrna själva vad som sker
Staffan Sonning:Hej Bengt, du måste mena vad som faktiskt händer inne i reaktorn. Det beror på att ingen vet. Det går inte att titta efter inne i en reaktor. I Harrisburg lär det ha tagit flera år innan det gick att komma in och konstatera att det verkligen hade varit en härdsmälta
Mats:Hej. Misstänker att världens press är på plats. Hur samarbetar ni och hur klarar ni mat och logi?
Nils Horner:Hej Mats, det samarbetas på ett ofta improviserat vis. Hanna kamperar med ett gäng kinesiska journalister. Här där jag befinner mig på räddningscentralen i Fukushima har jag länge varit enda utländska journalisten, men det kanske blir ändring snart. Det är ofta klokt att samarbeta med andra journalister när det gäller resor osv. Hälsn
Kjell Wassenius:Hej Nils! Du är ju överallt! Hur hinner och orkar du förbereda att leda en studio-ett-sändning direkt efter att du kommit från Kairo? MVH//Kjell Ser fram emot dina eventuella memoarer.
Nils Horner:Hej, tycker fortfarande det är jätteroligt och intressant att få resa och rapportera. Så därifrån kommer väl energin .Tack för att du lyssnar. Hälsningar Nils
Mikael Hammarst:Hej. Jag har två frågor: 1. Känner du till varför Japan byggt sina kärnkraftverk på östkusten, där tsunamis i första hand kan förväntas drabba Japan? Varför inte bygga dem på västkusten? 2. Vilken utrustning kan andra länder hjälpa till med för nödkylning av reaktorerna? Finns mobila standardutrustningar i världen som kan hjälpa till? Tacksam för svar!
Staffan Sonning:Hej Mikael, varför dom har byggt just där vet jag inte. Men att det är bra att de ligger vid havet märks ju nu, när de försöker kyla med själva havsvattnet. 2: En kärnkraftsolycka går ju så fort, att det knappast skulle vara någon som hinner fram med nödkylning. Och det ska verkligen inte behövas. Så småningom kommer det säkert att debatteras hur de kunnat konstruera anläggningen så, att nödgeneratorerna till kylsystemet kan slås ut av en tsunami, just i Japan, där namnet uppfanns!
moderator:Det är många som vill ställa frågor till Staffan Sonning och Nils Horner. En del frågor som kommer är väldigt lika. Vi hoppas att ni får svar på det ni undrar även om just er fråga kanske inte kommer att hinna besvaras den korta stund som är kvar av chatten.
Elina:Hur hjälper grannländerna Kina och Sydkorea till och kan deras insatser att lätta på den tidigare tryckta stämningen länderna emellan?
Staffan Sonning:Hej Elina! Bra fråga: Just Kina är ett av dom få länder som faktiskt bjudits in med assistans. Och det trots att förhållandet mellan länderna varit särdeles ansträngt den senaste tiden. Så, vem vet, kanske katastrofen kan få någon liten positiv sidoeffekt, precis som tsunamikatastrofen i Indonesien ledde till fred i Aceh efter 20 år
Gärd Lindahl:Är man helt öppen med informationen om kärnkraftverken? Har man evakuerat för en större härdsmälta? Varför kan man inte släppa mat, vatten till människorna från luften?
Nils Horner:Hej Gärd, hoppas verkligen att myndigheterna är ärliga. Människornas säkerhet hänger förstås på det. Har svårt att bedöma exakt hur transparent och kompent detta skötts. Undrar också hur det är möjigt att så många saknar mat och vatten, kanske är myndigheterna överväldigade. Hälsn Nils
Nicklas:Hej! Först vill jag bara säga att jag tycker ni är helt fantastiska som gör detta jobb. Jag undrar varför man inte kunnat få fram tillräckligt med kylvatten/havsvatten när så lång tid gått. Det känns ju som en relativt enkel sak att få fram reservkraftverk och pumpar från annat håll. I alla fall när det gäller en så viktig sak.
Staffan Sonning:Hej Niclas, Tack för din uppskattning! Det är ingen lätt sak att koppla in nya pumpar i ett kärnkraftverk. De är enorma. Kylvattnet är sötvatten. Beslutet att använda havsvatten är ett jättebeslut: Det förstör reaktorn för all framtid!
Inger Fridblom:Hur många människor bor det totalt i de områden som är drabbade av jordbävningen och tsunamin? Det har inte framkommit vad jag hört.
Staffan Sonning:Hej Inger, jag vet tyvärr inte totalsiffran. Men ungefär 300 000 människor har evakuerats
Camilla:Hej! Vad kan vi som boende i Europa göra för att hjälpa de drabbade i Japan?
Staffan Sonning:Hej Camilla, Jag är säker på att det kommer igång insamlingar till stöd för offren och Japan!
en som bryr sig:Sköt om er!!
Staffan Sonning:TACK! Och tack till alla er som mailat och uppmuntrat oss. Det är väldigt roligt att känna att vi har ert stöd och att ni uppskattar det vi gör. Tyvärr måste jag sluta nu, klockan är över två på natten och jag måste sova lite. Vi hörs igen!
moderator:Då är det dags att avsluta chatten, vi tackar för alla frågor och tack till Staffan Sonning och Nils Horner för alla svar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista