S vill ha stopp för nya reaktorer i Sverige

2:01 min

De allvarliga problemen med kärnkraftverken i Japan påverkar nu den svenska politiska debatten. Socialdemokraterna tycker att regeringspartierna bör gå ifrån sin uppgörelse om att nya kärnkraftreaktorer ska kunna byggas i Sverige som ersättning för de nuvarande reaktorerna.

– Kärnkraft är ingenting att leka med. Det kan hända saker fast man sagt att det är oerhört säkert och så har det sagts om japansk kärnkraft - den är väldigt säker. Men vi ser vad som händer om strömmen slås ut, då blir det jättelika problem i ena kärnkraftverket efter det andra, säger Sven-Erik Österberg, gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna.

Så regeringen bör ändra sin linje som du ser det?

– Jag tycker det finns stark indikation på det. Det är ju inte flodvågen i sig som har skapat det här utan det är att elen slagits ut så att kylsystemen inte fungerar och det kan ju hända i Sverige också.

Regeringspartierna kom under förra mandatperioden överens om att de ska vara tillåtet att ersätta de nuvarande reaktorerna med nya - om någon grupp vill göra den investeringen. Det skulle i sådana fall ske utan statligt stöd.

Näringsminister Maud Olofssons centerparti var tidigare motståndare till all nybyggnation av kärnkraftsreaktorer, men öppnade för det då överenskommelsen också innebär en satsning på alternativa energikällor som vindkraft. Även efter händelserna i Japan tycker Olofsson att det är rimligt att hålla öppet för nybyggnation av kärnkraft.

– Ja, om man klarar säkerheten. Det är hela tiden som det är frågan om. Det är klart att det stora beroendet av kärnkraften som Sverige haft under lång tid - ska man minska det beroendet så handlar det först och främst om att fasa in något annat, säger Maud Olofsson.

Så det finns inget som du ångrar i den överenskommelse som ni har slutit inom regeringen?

– Nej, det är snarast så att jag är mer övertygad om att det är det förnybara och den omställningen som är det viktiga.

På internet lyfter en del centerpartistiska bloggare nu återigen upp kravet på att kärnkraften bör avvecklas, men Olofsson menar att de borde vara nöjda med det nu sker stora satsningar på exempelvis vindkraft.

Inom Socialdemokraterna finns samtidigt grupper som vill satsa på mer kärnkraft, men det påverkar inte Sven-Erik Österberg.

– Ja, vi är ett stort brett parti, så att det finns många olika åsikter hos oss. Den här diskussionen får fortsätta och den här indikationen som kommer från Japan är ett viktigt inlägg i den svenska debatten om hur vi hanterar kärnkraften framöver, säger Sven-Erik Österberg.


Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista