Förpackning ska visa hur bra djuren levt

Nu satsar EU uppåt 170 miljoner svenska kronor på att skapa ett gemensamt märksystem för djurvälfärd.

Målet är en enkel, graderad symbol på kött, ägg och mjölk, som visar konsumenten i butik hur bra liv djuren levt.

13 länder, med ett fyrtiotal universitet och institut, deltar i det nyss startade, femåriga projektet.

Sverige deltar bland annat genom Bo Algers, professor i husdjurshygien vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara.

– Jag tror och hoppas att det kan ge svenska lantbrukare det som de så länge har önskat sig, det vill säga lika villkor. De kan få betalt för de mervärden som de producerar idag, som de har svårt att få betalt för, säger Bo Algers.

Femstjärnigt system
Bo Algers vill jämföra med andra EU-projekt.

– Den närmaste jämförelsen är den europeiska krocktestningen som har ett femstjärnigt system idag. Den har visat sig ha den effekten att säkerhetsnivån på bilar har ökat markant, säger Bo Algers och menar att han i princip kan tänka sig ett system med femstjärnig köttfärs, femstjärniga ägg och så vidare.

Intresset för djur stort
Nya undersökningar i flera EU-länder visar att intresset för djurens välfärd är både stort och växande, säger Bo Algers, som tror att konsumenterna kommer att vara beredda att betala extra för en femstjärnig biff.

Nu gäller det för alla att enas om vad som är bra djurvälfärd. Sedan ska man skapa ett märksystem som står för precis samma djurvälfärd oavsett varifrån produkten kommer ifrån.

Bönder välkomnar lika villkor
Lennart Petterson är mjölkbonde utanför Skara och han gillar tanken på det nya EU-projektet.

– Jag ser inte att svenska bönder hotas av det här. Jag ser det som en möjlighet. Vi får lika bestämmelser, det har vi från böndernas sida kämpat mycket för. Sedan har jag haft engagemang i Arla och vet vad som krävs för att få samma synsätt i Sverige och Danmark, så det ska bli mycket spännande att se hur vi ska få gemensamt synsätt i så många länder, säger Lennart Pettersson.

Lennart Pettersson är ändå tveksam till hur resultatet kommer att bli.

– Det kommer säkert att gå, men det kommer ta tid, och risken är att projektet blir väldigt urvattnat, säger Lennart Petterson, mjölkbonde utanför Skara.

Ylva Warnborg
ylva.warnborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista