Lund: Stabilitetspakten kräver nya regler

I måndags struntade EU:s finansministrar i att varna Italien trots att landets budgetunderskott ser ut att överskrida den tillåtna gränsen i EU:s så kallade stabilitetspakt. Nu efterlyser Sveriges finansminister nya regler.

Italien slapp varning eftersom den italienska regeringen i sista stund presenterade en plan på hur underskottet ska minskas.

Sveriges biträdande finansminister Gunnar Lund som var med och fattade beslutet, är nöjd med detta.

– Bara hotet om varning hjälper rätt mycket. För här har man från Italiens sida samlat sig rejält till ett kraftfullt besparingsprogram, om man får tro vad de har meddelat, säger Gunnar Lund.

Klarade sig undan varning
Den italienska regeringen klarade sig alltså undan en förödmjukande varning genom att i sista stund visa upp åtgärder för minska det underskott i de offentliga finanserna som enligt reglerna inte får var mer än 3 procent av landets bruttonationalprodukt.

Åtgärder som även EU-tjänstemännen i kommissionen, som var dom som ursprungligen föreslagit att Italien skulle varnas, var nöjda med i måndags.

Hett diskussionsämne
Just tillämpningen av stabilitetspakten är för närvarande ett hett diskussionsämne bland EU-länderna.

Många tycker att tillämpningen måste bli mer flexibel än vad dagens regelverk föreskriver och under hösten kommer kommissionen med ett förslag på hur en ny och annorlunda tillämpning skulle kunna se ut.

Gunnar Lund och den svenska regeringen välkomnar en nyordning. Lund vill bland annat att man i större utsträckning än i dag ska ta hänsyn till vilken statsskuld ett land har, innan man börjar skramla med vapnen.

”Inför förpliktelser”
Den svenska regeringen vill också, precis som bland annat den holländska, att det ska införas någon sorts förpliktelse för länderna att under goda år förbereda sig på svåra tider.

– Vi måste få in regler som gör att länder ser till att samla på sig i ladorna under goda tider, så de har när det blir lågkonjunktur, säger Gunnar Lund.

Pontus Mattsson, Bryssel
pantus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista