Stulet kyrkogods får egen webbplats.

Internetregister över stulet kyrkogods

De senaste tio åren har antalet stölder ur kyrkor ökat markant och Svenska kyrkan gör nu allt de kan för att skydda sina föremål. Med en nystartad internetsajt söker man allmänhetens hjälp för att hitta de stulna tingestarna.

– Träskulpturer men även textilier, silverföremål, tavlor och kristallkronor är sådant som genom årens lopp har stulits, säger Per Westberg, administrativ chef vid Svenska kyrkans församlingsförbund som också ligger bakom internetsidan.

Det är mycket som försvinner från kyrkor runt om i Sverige och som Ekot rapporterat tidigare är det främst medeltida kyrkor i Norrland som varit hårt drabbade av stölder de senaste åren.

Oersättliga föremål har försvunnit spårlöst, men kan faktiskt dyka upp igen och då ska det vara lätt för den som hittar föremålet att kontrollera i registret om det är stöldanmält.

Nationellt register
Tanken är att den församling som råkat ut för en stöld anmäler detta till församlingsförbundet och internetsajten stuleturkyrkan.nu samtidigt som anmälan görs till polis och försäkringsbolag.

Förhoppningen är att man får ett stort register som kan återbörda en del av de stulna föremålen till sina rättmätiga ägare, något som tidigare varit ett problem eftersom det inte funnits något nationellt register, säger Per Westberg.

– Försäkringsbolag och polisen vet vad som stulits och på senare år har man även fått bra dokumentation med bilder och liknande men allmänheten och antikvariervet inte.

– Vi tror därför också vi kan öka intresset för att värna om de här föremålen och att folk höjer på ögonbrynen om de ser något mystiskt. Vi tror det är ett bra sätt att göra folk uppmärksamma på att sådana här föremål faktiskt kan stjälas, säger han.

Unika inventarier
Under början av hösten räknar man med att ha registrerat in de föremål man vill ha upplysningar om.

Registret kommer sedan uppdateras kontinuerligt men redan från början kommer det finnas hundratals föremål att söka efter.

– Det rör sig om 200–300 föremål men det ska ju vara sådant som har ett kulturhistoriskt intresse, inventarier som är unika, säger Per Westberg.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".