1 av 18
Explosionen i reaktor 3 i kärnkraftverket i Fukushima. Foto: NHK/Scanpix
2 av 18
Sveriges Radios korrespondenter Staffan Sonning och Nils Horner.
3 av 18
Satellitbild som visar branden vid kärnkraftverket i Fukushima under måndagen. Foto: DigitalGlobe/Scanpix.
4 av 18
Ett strandat fartyg i staden Kamaishi i norra Japan. Foto: Kenji Shimizu / Scanpix.
5 av 18
6 av 18
Tomma hyllor i matbutikerna i nordöstra Japan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
7 av 18
Räddningsmanskap letar efter överlevare i Hirakata, nordöstra Japan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
8 av 18
Lång kö för vatten ringlar sig i Hitachi, nordöstra Japan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
9 av 18
Kesennuma i norra Japan efter jordbävningen och tsunamin. Foto: Kyodo News/Scanpix
10 av 18
Atsushi Shisido sitter vid sitt förstörda hem. Flera av hans grannar dog, men han kunde rädda sin 87-åriga släktning. Foto: Wally Santana/Scanpix
11 av 18
En äldre man som begravts under bråte efter tsunamin tas om hand av räddningsarbetare. Foto: Hiroaki Ohno/Scanpix
12 av 18
Boende i Higashi Matsushima i norra Japan sökte skydd i högre terräng av rädsa för en ny tsunami på måndagen. Foto: Kyodo News/Scanpix
13 av 18
Tv-bilder visar reaktor 3 vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi efter måndagens explosion. Foto: Scanpix
14 av 18
Klicka för grafik - härdsmälta
15 av 18
Klicka för grafik - strålningsskador
16 av 18
Klicka för karta - läget i Japan
17 av 18
Klicka för grafik - kokvattenreaktor
18 av 18
Klicka för grafik - före och efter

Ekot direktrapporterar om Japan 15 mars

0:32 min

Läget i Fukushima-kärnkraftverket är fortfarande mycket allvarligt. Samtidigt har operatören TEPCO evakuerat de flesta av sina anställda, endast omkring 50 arbetare finns kvar för att fortsätta arbetet med att kyla reaktorerna.

23:58

Varningar har kommit tidigare när det gäller den typ av reaktor som havererat i Japan, om risken för att behållaren skulle spricka om bränslestavarna överhettades, när kylsystemet slutade fungera. Redan på 70-talet kritiserades denna typ av kärnkraftverk, konstruerat på 60-talet.

23:47

Branden på reaktor 4 i Fukushima ska ha brutit ut 05:45 lokal tid. Branden har bekräftats av en talesperson för företaget Tepco som äger kärnkraftverket.

CNN uppger att branden är på samma ställe som i går, vid bassängen där använt kärnbränsle förvaras.

Frågan är nu hur mycket vatten som finns kvar i bassängen och om det använda kärnbränslet fortfarande är under vatten. Räddningsarbetet försvåras av att kärnkraftverket bara är nödbemannat.

23:25

BBC:s korrespondent säger att uttjänta bränslestavar i Fukushimas reaktor 5 och 6 nu också tros hettas upp.

23:13

En ny brand har brutit ut i en av reaktorerna vid Fukushima-kärnkraftverket, uppger AFP.

En anställd bekräftade att rök steg från den fjärde reaktorn vid anläggningen.

22:40

Strålningen vid kärnkraftverket i Fukushima har fallit tillbaka från de höga nivåer som noterades i natt svensk tid, men läget i de skadade reaktorerna är fortfarande allvarligt.

Det mycket höga värdet 400 millisievert som uppmättes vid ett tillfälle var på en isolerad mätpunkt, enligt IAEA. Även den lätt förhöjda radioaktivitet som uppmättes ovanför Tokyo har fallit tillbaka, enligt japanska myndigheter.

Om strålningsnivåerna skulle stiga igen vid Fukushimas kärnkraftsverk måste all personal evakueras och försöken att kyla ned reaktorerna med havsvatten kan då misslyckas, säger amerikanska forskare enligt nyhetsbyrån AFP.

Kärnkraftsoperatören TEPCO har evakuerat större delen av sin personal, bara omkring 50 arbetare har stannat kvar för att fortsätta arbetet med att kyla reaktorn.

Två arbetare på kärnkraftverket i Fukushima saknas, rapporterar Reuters. De har inte namngetts men uppges ha arbetat i turbinhallen i reaktor 4.

TEPCO har övergett planerna på att använda sig av helikoptrar för att kyla reaktorerna. Hälsoriskerna för piloterna uppges vara en av flera orsaker, skriver AP. 

21:39

Tsunamier av den storlek som drog in över nordöstra Japan i fredags inträffar ungefär en gång på tusen år, säger en ledande brittisk seismolog till brittiska BBC.

Dr Roger Musson säger till BBC att det finns likheter mellan förra veckans tsunami och en annan enorm våg som drabbade kuststaden Sendai år 869 efter Kristus.

20:15

Katastrofen i Japan ger effekter hos svensk bilindustri. Volvo Personvagnar klarar tillverkningen en vecka till, sedan kan det bli problem då många delar kommer från japanska tillverkare, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

20:03

Tyskland kommer att stänga ned sju av landets sjutton kärnkraftsreaktorer som en följd av händelserna i Japan. 
Minst en av dem kommer aldrig att tas i drift igen.

19:26

Den äldre man som räddades tidigare i dag i staden Ishinomaki i prefekturen Miyagi hade varit instängd under rasmassorna i 96 timmar.

En 70-årig kvinna räddades också i staden Otsuchi i prefekturen Iwate. Tv-bilder i japanska NHK visar hur räddningsarbetare bär ut kvinnan genom resterna av hennes raserade hus.

19:09

Sveriges Radio har för närvarande tre korrespondenter på plats i Japan. 

Ekots utrikeschef Per Eurenius berättar att säkerhetsläget är svårbedömt och riskutvärderingen sker fortlöpande i samråd med korrespondenterna.

18:33

Det kommer bli ett europeiskt stresstest för kärnkraften, det står klart efter ett snabbinkallat möte i Bryssel i dag. Enligt miljöminister Andreas Carlgren kommer stresstestet innebära ett fördjupat samarbete mellan europeiska strålsäkerhetsmyndigheter.

18:08

– Japan är ett av de allra mest förberedda länderna i världen på att hantera den här typen av situationer, säger Jakob Wennerman, katastrofexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

17:47

Under dagen höjdes det officiella dödstalet i Japan till 3 373. Det väntas dock bli mycket högre, myndigheterna befarar att över
10 000 människor kan ha dött. Närmare 1 900 uppges ha skadats.

17:24

Nils Horner, på plats i Fukushima, rapporterar i Studio Ett att det blivit en aggressivare ton från japanska journalister som nu ställer allt tuffare frågor.

– Det finns ett missnöje med informationen som ges från kärnkraftsoperatören, säger Nils Horner.

17:09

I dag började de japanska myndigheterna erbjuda testning för att upptäcka strålningsutsatta människor i Fukushima. Ekots korrespondent Nils Horner besökte en testplats.

16:54

Skalvet tidigare i dag som mätte 6,1 på Richterskalan fick husen att vaja åt alla håll, rapporterar Ekots korrespondent Staffan Sonning från Tokyo.

– Huset småhoppade och det kändes som det drogs längs en gammaldags tvättbräda, säger han.

Det är svårt att veta om det handlade om ett nytt skalv eller ett efterskalv.

– Det är en 40-procentig chans att det kommer ett nytt stort skalv enligt experter, säger Staffan Sonning direkt från Tokyo.

16.28

Det finns risk för att behållaren i reaktor 2 i Daiichikärnkraftverket i Fukushima har skadats av explosionen i måndags.

Det säger IAEA, Internationella atomenergiorganet i Wien. Däremot verkar behållarna i reaktor 1 och 3 vara oskadade, trots explosionen.

16.15

Per-Anders Berthlin från MSB - myndigheten för samhällsskydd och beredskap deltar i det japanska räddningsarbetet.  Det främsta behovet är att bygga upp alla bostäder, vägar och broar som har förstörts.

16.11

Ikea väljer att evakuera sina anställda från Tokyo till Osaka i södra Japan.

15.56

Desperata försök att kyla ned kärnbränslet i reaktor 4 får  ägaren att överväga att flygbomba med vatten från helikoptrar inom två eller tre dagar. Just nu är det flygförbud över kärnkraftsverken.

15.49

Räddningsmanskap grävde fram två människor vid liv, rapporterar vår korrespondent Staffan Sonning. Men annars går hjälparbetet mycket långsamt och samtidigt skakas landet av kraftiga efterskalv:

15.40

Amerikanska krigsfartyg har lagt om kursen utanför Japan pga strålningsrisken. Fartygen kommer lägga sig väster om Honshuön instället för att fortsätta mot östkusten, som ursprungligen planerats.

15.13

Bensinen är ransonerad, bara tio liter per bil säljs nu. Ransonering pågår också i butiker, som inte tillåter att kunderna hamstrar de varor som fortfarande finns att köpa.

15.11

Amerikanska marinen varnar de som finns på baserna i Japan för strålning. Låga nivåer av strålning har uppmätts och ordern nu till marinens anställda och familjer är att hålla sig inomhus.

15.09

Flera länder har börjat mäta strålning på ankommande passagerare, som flyger in från Japan. Men enligt tyska Lufthansa har hittills inte några radioaktiva nivåer hittats.

15.04

96 timmar efter jordbävningen hittades en äldre man, som först sveptes iväg i tsunamin. 

14.40

Ett nytt kraftigt jordskalv, som mätte 6,1 på Richterskalan, skakade östra Japan på tisdagen. Skalvet märktes tydligt i Tokyo där byggnader svajade. 

14.18

Österrike flyttar sin ambassad från Tokyo till Osaka pga oro över förhöjd strålning från de fyra havererade kärnreaktorerna i Fukushima, 30 mil norr om Tokyo.

14.00

Tyska Lufthansa dirigerar om sina flygningar till Japan med omedelbar verkan.

13.56

Mer än 70 000 runt kärnkraftverket i Fukushima har evakuerats. Japanska regeringen uppmanar alla som befinner sig inom 20 kilometer från kärnkraftverket att lämna området.

13:08

Enligt det internationella atomenergiorganet IAEA visar japanska mätningar att radioaktiviteten är på väg ner vid kärnkraftverket Fukushima 1.

Vidare har FN-organet informerats om att den katastrofdrabbade nationen nu övervakar runt 150 personers hälsotillstånd efter tecken på strålpåverkan. Antalet som behandlas mot strålning är 23.

I Tokyo har nivåer på uppemot tio gånger det normala uppmätts på tisdagseftermiddagen, men myndigheterna meddelar att ingen fara för människor föreligger, skriver Reuters.

12:31

Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN.

Leif Morberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten säger att det innebär en uppgradering av olyckan vid Fukushima 1.

Skalan går från 1-7, där den högsta nivån betecknas som en allvarlig olycka. Olyckan i Tjernobyl 1986 betecknades som en sjua på skalan.

-- Senare görs en slutgiltig bedömning av olyckan i Fukushima, och då kan den komma att bli uppgraderad till nivå sju. Skalan fungerar enligt samma princip som Richterskalan, för varje steg ökar strålriskerna tio gånger, säger Leif Moberg till Ekot.

12:22

I direkt anslutning till kärnkraftverket har radioaktivitet på 400 millisievert per timme uppmätts på morgonen, vilket är mycket höga stråldoser som bara på några timmar kan orsaka strålsjuka hos människor, men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är nivåerna på väg ner nu.

Radioaktivitet kan sprida sig långt, men avtar ju längre bort den färdas med vinden. Det råder just nu lite förhöjda nivåer i Tokyo, som ligger 25 mil sydväst om kärnkraftverken i Fukushima, rapporterar TT.

12:11

Reaktorerna 5 och 6 vid kärnkraftverket Fukushima 1 hotas just nu av överhettning, skriver tyska nyhetssajten N24.

Enligt regeringens talesman Yukio Edanö har en något förhöjd temperatur uppmätts i båda reaktorerna, .

12:00

Många utländska medborgare försöker nu lämna Tokyo. Svenske Petter Sund som bor i staden sedan tre år kommer att flyga därifrån i morgon.

11:53

Japans premiärminister Naoto Kan riktar nu skarp kritik mot kärnkraftbolaget Tokyo Electric Power Co - även kallat TEPCO - efter nattens explosion vid kärnkraftverket Fukushima 1, skriver Kyodo News.

Enligt nyhetsbyrån ska  under ett möte med kärnkraftbolaget på tisdagsförmiddagen.

-- På TV kom rapporter om en explosion, men regeringen fick ingen information förrän efter en timme. Vad i helvete är det som pågår?, ska premiärministern ha utbrustit, rapporterar Kyodo News.

11:37

Enligt uppgifter kommer Austrian Airlines ha experter på radioaktiv strålning från militären med på sina flyg till Japan från och med måndag.

11:30

WMO, FN:s väderorganisation, säger enligt Reuters att det radioaktiva material som läckt ut ur kärnkraftverket Fukushima 1 nu blåser ut till havs och för tillfället inte utgör någon fara för människor, skriver TT.

11:27

Vid 11.20 rapporterades en ny jordbävning utanför ön Honshus östra kust. Enligt uppgifter uppmättes jordbävningens magnitud till 6,0, skriver Breakning News på twitter.

Honshu är den ö som bland annat huvudstaden Tokyo ligger på.

11:11

Just nu pågår kraftiga efterskalv i staden Yamagata i nordvästra Japan, skriver på twitter

10:06

Enligt uppgifter från kärnkraftbolaget Tepco håller vattnet i en mellanlagringsbassäng i reaktor 4 på att koka bort efter att vattnet kan ha nått kokpunkten.

Kärnteknikerna vid kärnkraftverket försöker ösa in havsvatten i anläggningen för att kyla ned reaktorerna och undvika skador på deras skyddshöljen, skriver TT.

09:53

TT: Regeringstalesmannen Yukio Edano sade i dag att morgonens höga strålvärden, som nu ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av måndagens explosioner i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka.

09:51

Av totalt 54 kärnkraftverk har 11 stängs efter skalvet och tsunamin i Japan, skriver Expressen på nätet.

Enligt TT oroar sig nu många Tokyobor för strålningen och vill lämna staden. Kärnkraftverket vid Fukushima ligger 25 mil norr om Tokyo.
- I morse sade premiärministern att strålningen har ökat. Det är inte säkert här. Jag är väldigt nervös för vad som kan hända, säger 29-åriga Yoshie Natsumo, som vill till familjens hemstad Okayama, nära Hiroshima i södra Japan.

09:11

Strålningsnivåerna vid kärnkraftverket i Fukushima sjunker igen, rapporterar Sky News på nätet.

Tidigare rapporter gjorde gällande att strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen uppmätts.

Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert, skriver TT.

08:56

Enligt nya uppgifter under tisdagsmorgonen svensk tid har dödsiffran stigit till  efter fredagens kraftiga jordskalv, skriver New York Times.

08: 50

Nils Horner, direkt från Fukushima 8.00.

08.40

EU:s energikommissionär Günther Oettinger hade på tisdagen kallat till ett möte om energifrågor i unionen och luftade då idén att EU måste överväga en framtid utan kärnkraft.

– Vi måste ställa frågan om vi i Europa inom en överskådlig framtid kan säkra vår energitillförsel utan kärnkraft, sade han till tysk tv.

08: 31

Strålningsnivåerna har stigit i ryska staden Vladivostok, 500 mil nordväst om Fukushima, rapporterar Reuters. Enligt nyhetsbyrån ska strålningsnivån fortfarande dock hålla sig inom normala nivåer.

08: 21

Hans Blix om de havererade japanska kärnkraftsreaktorerna.

08:12

Tokyobörsens Nikkei-index föll med nästan 14 procent under dagen, för att sedan hämta sig och stänga på minus 10,6 procent.

08:02

Japanska myndigheter inför flygförbud i luftrummet över kärnkraftverket, enligt transportdepartementet i Japan.

07:58

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Enligt japanska meteorologer kommer vinden under dagen att blåsa i sydvästlig riktning, bland annat mot Tokyo, men senare på dagen kommer den att skifta åt väster, enligt prognoserna, skriver TT.

07:57

Enligt Internationella atomenergiorganet har radioaktivitet släppts ut i atmosfären efter explosionen vid Fukushima 1, rapporterar Sky News på nätet.

07:00

Ekots korrespondent Hanna Sahlberg träffade människor i den drabbade staden Sendai.

06:48

Utrikesdepartementet har utökat sin avrådan för resor till drabbade områden i Japan. Sedan tidigare har man avrått från icke nödvändiga resor till de hårdast katastrofdrabbade områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. Men i och med det osäkra läget för landets kärnkraftverk utökas nu den avrådan till att omfatta Tokyo och nordöstra Japan.

06:15

– Läget vid Fukushima är oroväckande, säger Christer Karlsson, Svenska strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

06:00

Nils Horner rapporterar direkt om läget i Fukushima i Japan.

05:25

En högre strålningsnivå än normalt uppmättes i Tokyo i dag. Men enligt regeringstjänstemän bedömdes den inte vara så hög, att den skadar människors hälsa.

05:10

Kinesiska flygbolaget Air China, har ställt in sina flygningar från Peking och Shanghai till Tokyo, enligt Air Chinas webbsida.

Någon motivering till de inställda flygen ges inte, men den japanska regeringen har varnat för att en avsevärd höjning av nivån på den radioaktiva strålningen från kärnkraftverket i Fukushima, 25 mil norr om Tokyo.

05:00

Ekots korrespondent Nils Horner, på plats i Fukushima, rapporterar direkt efter en presskonferens där. Bland annat har Japans premiärminister i ett tv-tal bett alla boende inom en radie av trettio kilometer från kärnkraftverket att stanna inomhus.

Kraftföretaget, som driver kärnkraftverket, har också bett USA:s militär om råd hur man ska hantera den eskalerande krisen.

04:56

Japans meteorologiska institut publicerar löpande information om aktuella efterskalv och deras magnituder.

04:52

Tokyobörsen har nu sjunkit med 11,03 procent

04:49

Kinas kärnsäkerhetsbyrå säger att de håller noggrant bevakar utvecklingen vid Japans jordbävningsdrabbade kärnkraftsanläggning, och de ökande strålningsnivåerna.

04:38

Tokyobörsen har dykt 9,94 % allmedan krisen i kärnkraftsanläggningen i Fukushima eskalerar.

04:14

Branden på kärnkraftsanläggningen vid Fukushima verkar nu vara släckt, uppger japanska medier.

04:13

Japans vetenskapsminister har bett lokala myndigheter att utföra mer frekventa strålningstester, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

04:07

Kalifornien i USA följer noggrant krisen vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima, men myndigheterna tonar ner det hot som ett radioaktivt moln över Stilla havet eventuellt skulle kunna utgöra.

Även om radioaktiviteten skulle nå USA från Fukushimaanläggningen, skulle nivåerna inte bli tillräckligt höga för att orsaka hälsoproblem, sade amerikanska motsvarigheten till strålsäkerhetsmyndigheten (NRC).

03:43

Japans premiärminister Naoto Kan sade vid sitt tv-sända tal att branden vid reaktor fyra är det största hotet för kärnkraftsanläggningen i Fukushima.

03:28

I reaktor fyra, där det har utbrutit en brand, finns använt kärnbränsle. Det har inneburit att strålningsnivåerna har stigit avsevärt.

Personer inom en 20 kilometers radie från kärnkraftverket är redan evakuerade, men de som befinner sig 20-30 kilometer bort från anläggningen uppmanas alltså att hålla sig inomhus och stänga fönstren.

03:24

Strålningsnivåerna runt reaktorn innebär nu en fara för människors hälsa, säger japanska myndigheter.

03:20

En brand har brutit ut vid reaktor nummer fyra vid den jordbävningsdrabbade reaktorn i Fukushima i nordöstra Japan och strålningsnivåerna har stigit betydligt.

Premiärministern uppmanade nyss, vid en tv-sänd presskonferens, de som vistas i området att stanna inomhus och hålla fönster och dörrar stängda.

Tidigare har inga större problem rapporterats vid reaktor nummer fyra. När branden utbröt är fortfarande osäkert.

03:06

Frankrikes ambassad säger att svagt radioaktivt utsläpp från kärnkraftsanläggningen kan komma att nå Tokyo inom tio timmar. Beräkningarna baseras på nuvarande vindriktningar, rapporterar Reuters.

03:00

Till skillnad mot de tidigare explosionerna, i reaktor ett och tre, så har den senaste explosionen skett inuti själva reaktorn, nära bränslestavarna och kylanläggningen, rapporterar CNN.

Alla som arbetar på kärnkraftverket har evakuerats, utom ett femtiotal som håller på att försöka få kylningen att fungera.

02:55

En talesperson på myndigheten, Shigekazu Omukai, säger till nyhetsbyrån AP att man inte befarar en direkt skada på reaktorkärnan, alltså tvärtemot vad svenska strålsäkerhetsmyndigheten berättar för Ekot.

Misstanken är att botten på den kapsel som omgärdar reaktorkärnan kan ha skadats, men myndigheten ger inga närmare detaljer om skadans art eller omfattning.

En annan talesperson för den japanska kärnkraftssäkerhetsmyndigheten, Shinji Kinjo, säger till AP man befarar en läcka av det man kallar "kärnmaterial".

02:33

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten säger att det pågår ett okontrollerat strålningsläckage vid reaktor två i kärnkraftverket i Fukushima i nordöstra Japan.

02:09

Karin Fritioff, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten säger att läget vid kärnkraftverket i Fukushima, där ytterligare en reaktorbyggnad nu har exploderat, är allvarligt.

– Vi gör bedömningen att inneslutningen inte längre är intakt, därmed har vi ett kontinuerligt läckage i reaktorbyggnaden. Mer kan vi inte riktigt säga om vad som har hänt, vi vet ännu för lite.

– Men vi ser att de prioriterar att behålla personal som ser till att vatten pumpas in i reaktortanken som ska kyla härden, säger hon.

– Vi vet inte hur stort det är, vi vet inte exakta tryckförhållanden, vi vet inte riktigt vad som har hänt med härden i reaktortanken. Det är fortfarande många osäkra kort, säger Karin Fritioff, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

01:50

På svenska Strålsäkerhetsmyndigheten följer man utvecklingen i Japan, men även de får knapphändig information.

– Det vi fått information om är att man hört en explosion. Vi har också fått information, som vi inte vet hur tillförlitlig den är, om att det kan ha varit en explosion i inneslutningen. Om det stämmer är det ett allvarligare läge än tidigare, säger Johanna Sandell, operativ chef på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

Hon säger att om inneslutningen är skadad innebär det en större risk för utsläpp av radioaktiva gaser eller ämnen i omgivningen.

– Man har evakuerat all personal vid verket som inte arbetar med att kyla reaktorerna och det tyder på att man har ett utsläppt på anläggningen, säger hon

01:37

Tokyobörsen har nu hunnit sjunka mer än fem procent sedan öppningen för knappt 40 minuter sedan.

01:36

– Det eskalerar. Det är väldigt oroväckande, säger Per Bysted, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT. 

– Det vi har trott och den förklaring vi konstruerat är att man medvetet ventilerat gaser från inneslutningen som innehåller ånga, vätgas och radioaktiva ämnen som skapar explosioner. Men då har vi trott att inneslutningarna inte varit skadade. Är det inte så är ju läget förändrat, säger han.

Fortfarande är det oklart om reaktorhöljet är skadat eller inte.

01:33

Operatören vid kärnkraftverket Fukushima 1 har sagt att reaktorns hölje inte verkar vara perforerat, enligt AFP.

Nyheten om explosionen kom strax efter midnatt, svensk tid, men explosionen tycks ha inträffat ett par timmar tidigare.

01:31

Japans centralbank Bank of Japan pumpar nu in ytterligare 5 000 miljarder yen, motsvarande ungefär 370 miljarder svenska kronor, för att stabilisera marknaden.

01:19

Strålningsnivåerna i luften kring Japans jordbävningsdrabbade kärnkraftverk i Fukushima har ökat fyrfaldigt efter explosionen i reaktor nummer två, säger operatörerna.

Strålningen mättes vid halv ett-tiden, svensk tid, upp till 8 217 mikrosieverts från 1 941 som mättes upp 40 minuter tidigare, enligt elbolaget Tepco.

Japanska myndigheter säger att nivåerna ska nå runt en miljon mikrosieverts innan allvarliga strålningsskador ska kunna inträffa.

01:07

Tokyobörsen har öppnat och sjönk vid öppning med 3,03 procent.

00:54

Den nya explosionen vid kärnkraftverket Fukushima 1 i nordöstra Japan skadade taket ovanför den överhettade reaktor nummer två, och ånga stiger upp från komplexet, rapporterar nyhetsbyrån Jiji.

00:50

AFP rapporterar att Tepco evakuerar arbetare från båda kärnkraftverken i Fukushima.

00:49

Explosionen hördes från reaktor två, nära kylbassängen och trycket började sjunka. Det visar på en skada på kylbassängen, sade en företrädare för energibolaget Tepco vid en presskonferens som sändes av etermediebolaget NHK.

– Därför har vi evakuerat all personal som inte direkt arbetar med det som hänt, säger Tepco.

00:44

Radioaktivitetsnivåer över det normala har uppmätts i Ibaraki, som ligger mellan Fukushima, där ett kärnkraftverk skadad, och huvudstaden Tokyo, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

00:38

Efter den senaste explosionen, den tredje i ordningen, vid kärnkraftverket i Fukushima, har för första gången delar av personalen vid kärnkraftverket evakuerats.

Den japanska regeringen säger nu att det finns tecken på risken för ett allvarligt radioaktivt utsläpp.

En minister sa för en liten stund sedan att delar av den behållare som innehåller vatten som ska kyla reaktorn är skadad.

00:28

En explosion ägde rum tidig tisdagsmorgon, lokal tid, i den reaktor nummer två i kärnkraftverket i Fukushima 1, som skadats av jordbävningen och tsunamin i nordöstra Japan, uppger regeringen.

Regeringen sade att explosionen hördes strax efter klockan sex, lokal tid (22 svensk tid).

00:02

Japans regering uppger att en explosion ska ha hörts vid andra reaktorn vid Fukushima 1.

Pressreleaser från Tokyo electric power company som driver kärnkraftverken i Fukushima.

Webbsändningar på engelska direkt från japanska tv-kanalen NHK.

Ekots direktrapportering från 2011


#link=252921##link=252918##link=252920##link=252915##link=253090##link=253307##link=253467##link=254163##link=254161##link=254160##link=254159#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista