Indonesiskt val till en andra omgång

Indonesierna får räkna med att gå till valurnorna igen i september. Det mesta tyder på att det blir en andra valomgång i presidentvalet eftersom ingen av de fem kandidaterna vid måndagens val verkar ha fått mer än hälften av rösterna.

Det är klart att Susilo Bambang Yudhoyono vinner den första valomgången men för tidigt att säga vem som blir hans motkandidat.

Dessutom pågår omräkning av alla rösterna efter att fel upptäckts i en del.

Sticka hål i röstsedeln
De över 155 miljoner röstsedlarna var utformade som en tresidig folder som den röstberättigade skulle veckla ut och sedan sticka ett hål genom en bild av den kandidat man valde. Bara en bild får ha ett hål, annars är rösten ogiltig.

När räkningen av rösterna startade i måndags upptäcktes ganska snabbt att många inte vecklat ut sin röstsedel utan gjort hålet rakt igenom de tre sidorna och nu måste alla röster räknas om.

Valmyndigheten sitter i möte just nu för att se om man kan överblicka hur många ogiltiga röster det kan bli men hittills har de gett lugnande rapporter om att det inte är så många.

Upp till hälften ogiltiga
EU:s valobservationsstyrka rapporterar om att man i vissa vallokaler har man varit tvungen att ogiltigförklara upp till 50 procent av rösterna men att det är så många verkar vara ett undantag.

Det här ger ändå en öppning för en debatt om valresultatet verkligen riktigt. Speciellt som det verkar bli mycket liten skillnad i röster mellan Megawati och Wiranto som har en kamp om andraplatsen.

Då öppnas det för en spekulation om till vem de felaktiga rösterna skulle ha gått och om de hade räknats.

Det officiella resultatet kommer nu inte förrän den 26 juli istället för som tidigare utlovat den 16 juli.

Jämn kamp om andraplatsen
I de två olika valprognoser som kommit så leder Susilo Bambang med 33– 34 procent, vilket är betydligt lägre än vad opinionsundersökningarna visat.

I bägge prognoserna är det mycket hårt mellan regerande presidenten Megawati Sukarnoputri och Wiranto om andraplatsen.

Den ena prognosen bygger på de nio procent av rösterna som är räknade och där får Megawati 26 procent och Wiranto 23 procent.

I den andra prognosen som gjorts vid valstugorna av ett USA-baserat institut skiljer det bara en procent mellan de två.

Än är det alltså för tidigt att se vem av Megawati eller Wiranto som kommer att få möta Susilo Bambang i en andra valomgång den 20 september.

Margita Boström, Jakarta
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista