Stort intresse för Skandia

Allt fler bolag pekas nu ut som uppköpskandidater av försäkringsjätten, enligt Rodney Alfvén, analytiker hos Alfred Berg.

-Du har en lågt värderad aktie, en vidöppen ägarstruktur och ett bolag som verkar inom en intressant nisch,  som många försäkringsbolag och banker vill förstärka sig inom. Jag tror att ganska många sitter och räknar på Skandia och sannolikheten för ett uppköp är i vart fall 50 procent, säger Rodney Alfvén på investmentbanken Alfred Berg.

Under åren med Skandiaskandalen har ryktena om uppköp och styckning av bolaget florerat med återkommande intensitet.

Den senaste månaden har det tagit ny fart. På marknaden och bland analytiker pratas det nu ganska öppet om hur det skulle kunna gå till, om och när Skandia blir uppköpt.

-Det kan finnas två typer av aktörer. För det första en nordisk spelare, till exempel en bank som Nordea eller Föreningssparbanken. Den andra typen av köpare är stora försäkringsbolag som Allianz eller någon brittisk aktör, säger Rodney Alfvén.

Riskerna som finns med ett köp av Skandia är tvisten med Skandia liv, med en prislapp på drygt 2 miljarder, samt tappade marknadsandelar som måste tas igen, liksom anseendet.

Några fler lik i lasten lär inte finnas och städjobbet verkar vara slutfört, enligt Rodney Alfvén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista