Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen.

Reinfeldt: De borgerliga vill ta över

I måndags kväll höll moderatledaren Fredrik Reinfeldt sitt allra första tal i Almedalen. Flera i publiken som har slutat att rösta på moderaterna kunde tänka sig att lägga nästa röst på den nye partiledaren.

– Han kan vara en sådan som jag kan rösta på. Jag tycker att han, om man jämför med den förra partiledaren Bo Lundgren, har en mer öppen attityd och är folkligare, säger Mikael Iding som är en av dem som säger att han kan tänka sig att stoppa Fredrik Reinfeldts valsedel i urnan i nästa val.

Ser sig som statsminister
Själv verkar den nya moderatledaren trygg i sin roll. Han säger att han ser sig själv som en statsministerkandidat i en ny borgerlig regering.

I sitt premiärtal i Almedalen sa han att det nu finns en samsyn hos de borgerliga partierna om att enas vid ett maktskifte.

– Det finns en tydlig, samlad idé om att de fyra partierna vill ta över regeringsmakten tillsammans år 2006. Det finns en värdemässig gemenskap, en syn, på att det handlar om att fler ska komma i arbete, vi ska öka makten över det egna livet, skapa grund för valfrihet och olika utförare i välfärden, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal.

Bostadsbidraget ska bort
Moderaterna har i Almedalen bland annat lagt fram förslag som går ut på att färre ska få bidrag och fler ska arbeta. Bostadsbidraget ska slopas, i stället ska ett extra barnbidrag införas.

Dessutom ska inkomstskatten sänkas för de äldre och vi ska gärna jobba tills vi blir 70, något som togs väl emot av pensionerade, 55-åriga Arne Eklund.

– Att hitta incitament för att fortsätta att jobba i stället för att gå i pension och gå och sparka kottar.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista