Fortfarande ingen enighet kring flygförbud

1:19 min

Medan frågan om en internationell flygförbudszon över Libyen diskuteras av G8-nationernas utrikesministrar i Paris – utan att någon enighet har kunnat nås – har Kadaffiregimen i dag i flera omgångar använt sitt stridsflyg mot den strategiskt viktiga staden Ajdabiya i östra Libyen.

Staden hålls fortfarande av rebellerna men faller den kan det bli avgörande för utgången av det libyska upproret.

I minst fyra omgångar ska utkanterna av Ajdabiya enligt tv-kanalen al-Jazira ha utsatts för flygattacker i dag och rebellstyrkorna håller på och försöker befästa staden inför den marsch av regimstyrkor mot staden som man fruktar kommer.

Kadaffiregimens styrkor är inte framme vid Ajdabiya ännu, strider pågår fortfarande vid oljestaden Brega åtta mil västerut, men Ajdabiya är en strategisk avgörande stad, en port in mot rebellernas huvudfäste Benghazi och mot den egyptiska gränsen.

Faller Ajdabiya i regimens händer kan det bli avgörande för det libyska upprorets öde.

Det är 14 mil från Ajdabiya till Benghazi, men från Ajdabiya löper också en 40 mil lång ökenväg mot nordost direkt till staden Tobruk nära den egyptiska gränsen.

Om regimens styrkor lyckas ta Ajdabiya kan de på det sättet gå runt Benghazi, täppa till den egyptiska gränsen och det flöde av förnödenheter som kommer in till det rebellkontrollerade östra Libyen den vägen - och isolera rebellhuvudstaden Benghazi.

Ju närmare Ajdabiya regimstyrkorna kommer, desto mer desperata blir motståndsrörelsens böner och internationell hjälp och en flygförbudszon.

Rebellerna har representanter på plats vid G8 mötet i Paris, och de har där träffat USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Men någon enighet om en flygförbudszon har G8-mötets utrikesministrar inte nått.

– Jag har inte lyckats övertala mina kollegor än, sa den franske utrikesministern.

Agneta Ramberg, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista