Oppositionen kräver närvaro vid votering

I dag röstar riksdagen i två uppmärksammade frågor, försäljning av en del statliga bolag och införandet av datalagringsdirektivet. I båda fallen talar allt för att regeringens linje röstas ner. Men för att det ska bli så måste oppositionspartiernas ledamöter vara på plats och rösta rätt, något som ju inte har fungerat vid flera omröstningar i riksdagen tidigare.

Vänsterpartiet har skärpt upp rutinerna inför de viktiga omröstningarna.

– Vid ett par tillfällen har vi gått igenom med hela riksdagsgruppen hur vi ska rösta. Varje vecka går vi igenom de voteringar som vi har den veckan och redovisar hur vi ska rösta. Och den här voteringen är ju lite speciell, om datalagringsdirektivet. Där har vi valt att vara extra noggranna, både med att mejla ut information men också gemensamt diskutera hur vi ska rösta, säger Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet.

Kvittningssystemet, det som ser till att balansen mellan oppositionen och regeringspartierna är densamma även om någon inte kan närvara i riksdagens kammare, det gäller inte idag, ingen får kvitta ut sig.  I vanliga fall har oppositionspartierna tre rösters övervikt men eftersom Sverigedemokraten William Petzäll är sjukskriven utan ersättare är det två röster som skiljer, så i dag är det obligatorisk närvaro och koll på ja- och nej-knapparna som gäller när införandet av datalagringsdirektivet och försäljning av statliga bolag står på agendan.

Från Kristdemokraterna säger man att det inte kommer att ske något särskilt för att se till att ledamöterna röstar rätt och är på plats, Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg vill inte säga något om det alls. Och Miljöpartiets gruppledare Mehmet Kaplan, betonar det ledamöternas personliga ansvar att rösta rätt, men man har ändå talat om vikten av att vara inläst inför omröstningarna. Så det ska nog gå bra, tror han.

– Det här är ju ändå inte jättesvårt utan det handlar om att vara skärpt under några minuter, säger Mehmet Kaplan.

Frågan är då varför det ändå blir fel ibland?

– Eftersom varje ledamot har ett specifikt ansvarsområde i sitt utskott så har man inte den överblicken som man kanske skulle vilja att fler hade och därför blir det tyvärr fel ibland.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista